Azmi: “Ik keek mijn ogen uit toen wij voor het eerst aankwamen op het voetbalcomplex”

Video – Ismail Azzaoui scoort tegen FC Twente
zaterdag, 27 februari 2021, 23:24
Video – Tarik Sektioui biedt ontslag aan RS Berkane live op TV
zaterdag, 6 maart 2021, 19:41
Bekijk alles

De enige speler uit Nederland die zich bij Marokko U20 mocht melden is FC Utrecht keeper Ahmed Azmi. In gesprek met 11Lions vertelt de doelman van Jong FC Utrecht over zijn eerste ervaring bij het Marokkaans elftal.

“Onlangs kreeg ik een berichtje van de scout (Mourad Yabka) van de Marokkaanse voetbalbond. Die had mij opgemerkt tijdens een wedstrijd van Jong FC Utrecht. Ik had toen een goed gesprek met hem, ook omdat Mourad zelf een keeper was en een ex-international bij Marokko”.

“Tijdens de Afrika Cup had ik af en toe contact met hem. Hij merkt natuurlijk aan me dat ik er mee zat dat ik niet speelde. Hij heeft me uiteindelijk toch wel weer zo ver gekregen om weer 300% te geven tijdens elke training. En tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds het gevoel dat ik dat kan vasthouden”, vertelt Azmi.

“Ik was de enige speler uit Nederland. De eerste dagen waren best wel moeilijk omdat mijn Arabisch niet zo goed is. Gelukkig volgde ik reeds al een Franse cursus dat heeft mij wel geholpen. Ik vroeg mezelf natuurlijk al op lange termijn al af hoe dit ooit goed gaat komen. Maar naar mate wij trainden en de jongens uit de groep een beetje konden zien hoe ik speelde en hoe ik was op het veld, merkten ze toch op dat ik misschien wel zou kunnen passen in het team”.

Azmi gaat verder: “Dus in de loop van de maand kon ik eigenlijk met iedereen opschieten uit het team. Je merkt wel in het begin dat er groepjes werden gemaakt. Zo zag je de Fransen bij elkaar en de jongens uit Spanje allemaal bij elkaar, maar uiteindelijk heeft de coach er toch één groep van weten te maken”.

Ondanks dat Ahmed Azmi onder bondscoach Zakaria Aboub geen minuut maakte tijdens de Afrika-Cup, was zijn relatie goed met de bondscoach. In de voorbereiding speelde Ahmed Azmi één vriendschappelijke duel onder Aboub: “Mijn relatie met de trainer was echt top. Ik kon bij hem terecht als ik iets niet begreep om het nog een keertje in kort samen te vatten. Abboub is een trainer die kort op iedereen zit en graag de leiding neemt over de training. Hele andere trainingen dan in Nederland. Je traint echt om het toernooi te winnen”.

Op de vraag hoe alles georganiseerd was bij het Marokkaanse elftal liet Ahmed Azmi weten: “Ik keek mijn ogen uit toen wij voor het eerst aankwamen op het voetbal complex Mohammed VI in Rabat. Het is echt een wijk, groot en overzichtelijk door de kleine en hoogteverschillen. Echt geweldig om te zien. Voor de rest werden wij echt behandeld als koningen. Het eten, de verzorging en dergelijke noem het maar op. Alles was goed geregeld.

Het Marokkaans elftal kreeg tijdens de Afrika-Cup onder 20 geen enkele doelpunt tegen. Doelman Alaa Belaarouch van RC Strasbourg hield zijn doel schoon. Over het keepersniveau liet de goalie van FC Utrecht weten: “Het keepersniveau verschilt niet veel van wat we kennen hier uit Nederland. Gevoelsmatig merk je wel dat de keepers in Nederland verder ontwikkeld zijn. Zo merk je bijvoorbeeld dat de techniek van een bal tegenhouden een beetje achter loopt dan hier in Europa. Belaarouch is een goeie jongen en over het algemeen een goede keeper. Als je de wedstrijden hebt gezien hebben we heel weinig kansen tegen gekregen door een ijzersterk defensieve lijn en een sterke keeper die we daar hadden staan.

Marokko werd al in de kwartfinale uitgeschakeld na een penaltyserie tegen Tunesië. Volgens Azmi had er veel meer ingezeten: “Wij waren de favorieten van het toernooi, maar zo zie je maar dat status of wat je in de poule behaalt helemaal niet relevant is. Kameroen was ongeslagen, maar werd in de eerste ronde uitgeschakeld. En Gambia die onder ons was in de groep, heeft de volgend ronde wel gehaald. Wij waren eerste in de groep en Tunesië derde. Naar mijn mening hadden we de wedstrijd in de eerste minuten op slot kunnen gooien. Dan heb je ook nog zo’n scheids die in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een 100% penalty niet geeft. Dan zie je de bui al hangen”.

Het aantal Marokkaanse keepers in Nederland is op één hand te tellen en zo is Ahmed Azmi een van de weinige: “Ja ik ben een van de weinige Nederlandse Marokkaanse keepers in Nederland. Samen met een goede maatje Issam El Maach. Hij had mij voor dat ik naar Marokko vertrok toch nog enkele voetbaltermen had uitgelegd om zo alvast een goede indruk te maken bij de eerste training.”

“Waarom het komt dat we zo weinig Marokkaanse keeper in Nederland hebben? De meeste Marokkaanse spelers zijn of aanvallers of middenvelders. Onze Marokkaanse jeugd zien dat ook als voorbeeld en daarom kiezen ze eerder voor een andere positie dan voor de keeperspositie.”

Met oog op de toekomst heeft Ahmed Azmi ook persoonlijke doelen die hij wilt behalen bij FC Utrecht en Marokko: “Ik ga weer lekker aansluiten bij de groep. En lekker hard werken om meer minuten te maken in het betaald voetbal. En bij het Marokkaanse elftal komen we natuurlijk als groep hopelijk weer snel bij elkaar. Om prijzen te pakken voor alle Marokkaanse fans die ons steunen.”