Carlos Queiroz: De angstgegner van Marokko

Marokko toont wilskracht en buigt achterstand om in overwinning op Malawi
dinsdag, 25 januari 2022, 22:06
Vahid’s Marokko met beide benen weer op de grond
zondag, 30 januari 2022, 19:03
Bekijk alles

Egypte wist Ivoorkust gisteravond na strafschoppen te verslaan en wist zich daarmee te verzekeren van een plek in de kwartfinale tegen Marokko. Aankomende zondag treft de ploeg van bondscoach Vahid Halilhodzic niet alleen een oude bekende in Egypte, het Marokkaans elftal kent ook het weerzien met de Portugese trainer Carlos Queiroz.

Voor Marokko is Queiroz geen onbekende. Sterker nog; hij staat misschien wel bekend als de angstgegner van Marokko. De Portugees barst van de ervaring en zwaaide eerder de scepter bij o.a. Portugal, Real Madrid, Colombia, maar ook Zuid-Afrika.

De tacticus uit Nampula (Mozambique), heeft Marokko meerdere malen weten dwars te bomen. Als bondscoach van Zuid-Afrika schakelde hij Marokko uit op de Afrika Cup 2002 in Mali. Onder leiding van Humberto Coelho en met spelers in de selectie zoals Salaheddine Basser en Noureddine Naybet, verloor Marokko in de groepsfase met 3-1.

Zestien jaar later stond er een nieuwe confrontatie op het programma. Dit keer op het WK in Rusland, waar Queiroz bondscoach was van Iran. Marokko was tegen Iran de bovenliggende partij, maar verloor uiteindelijk door een eigen treffer van Aziz Bouhaddouz.

Het weerzien met Egypte betekent voor Marokko niet alleen een revanche voor de verloren kwartfinale van Afrika Cup 2017, maar ook een revanche op Carlos Queiroz.

De wedstrijd tussen Marokko is zondag live te zien op ESPN en op BEIN Max 1 om 16:00.