Column: Een vaccin tegen pech

Video – Aboukhlal: “Toen ik klein was wou ik maar één ding spelen voor Marokko”
maandag, 9 november 2020, 23:51
Camil Mmaee opgeroepen voor Marokko onder 17
dinsdag, 10 november 2020, 12:43
Bekijk alles

Door Abdelbaki Chaara

Waar de hele wereld op zoek is naar een corona-vaccin, zijn wij ook op zoek naar een vaccin. Niet specifiek voor het corona-virus, maar voor een ander chronisch probleem; namelijk pech.

Ik volg het Marokkaans elftal al meer dan 25 jaar. Sinds ik mij kan herinneren lopen we altijd direct of indirect tegen pech aan. Momenten van directe pech zijn bijvoorbeeld het scoren van een eigen doelpunt op een WK na twintig jaar afwezigheid. Of de gemiste penalty van Ziyech in de laatste minuut van de afgelopen Afrika Cup.

Met indirecte pech heb ik het bijvoorbeeld over de pijnlijke uitschakeling op het WK van 1998. Marokko won haar eigen duel met 3-0 van Schotland en was gekwalificeerd voor de volgende ronde, zolang Brazilië maar in de andere groepswedstrijd niet verloor van Noorwegen. Dat laatste gebeurde helaas wel.

Er zijn echt talloze pech momenten die we kunnen bespreken. Maar ik bespaar jou en mijzelf de pijn. Maar… we moeten er wel voor zorgen dat dit niet meer gebeurd!

Zoals de gezegde luidt is voorkomen beter dan genezen. En dat is precies waar een vaccin voor is bedoeld! Er zal toch ergens op de wereld vast wel een of andere vage wonderdokter zijn die een injectie kan maken waardoor je geen pech meer hebt. Ik bedoel al die Afrikaanse landen maken ook gebruik van alternatieve methodes om de overwinning over de streep te trekken.

Ik draai een beetje door, ik weet het. We moeten het gewoon op eigen kracht doen en eerlijk gezegd hebben we daar ook wel de selectie voor. We hebben twee uitstekende keepers, genoeg goede centrale verdedigers en met Hakimi en Ziyech hebben we een van de beste rechtsbacks en spelverdelers van de wereld.

Oke, we hebben geen goede linksback. Mohim daar praten we even niet over. Laten we het positief houden. Met Vahid Halilhodzic aan het roer zou het goed moeten komen. Hij moet de tijd krijgen om zijn systeem erin te slijpen en die winnaarsmentaliteit in de ploeg te krijgen.

Oh ja, mentaliteit he.

Dat is ook wel een dingetje bij Marokkanen. Is daar al wel een vaccin voor?