“Dat ik voor Marokko mag uitkomen is echt een geschenk”

Video – Doelpunt Zakaria Labyad vs Vitesse
dinsdag, 15 mei 2018, 23:08
“De keuze voor Marokko staat op dit moment vast”
woensdag, 16 mei 2018, 11:57
Bekijk alles

Voor de website van Ajax, is het deze maand de beurt van Hakim Ziyech om een blog bij te houden. De Marokkaanse international heeft het in zijn blog over zijn keuze voor Marokko, zijn maten bij het Marokkaans elftal en kijkt uit naar het WK.

“Over 2 weken gaan mijn kicksen weer aan. Op 14 juni start de groepsfase van het WK in Rusland. Met Marokko neem ik het op tegen Iran, Portugal en Spanje. Ik heb er de afgelopen weken echt naar uitgekeken. Aan de bak dus!”

“In 2015 koos ik definitief om uit te komen voor Marokko. Dat was een heel bewuste keuze waar ik nog steeds heel blij mee ben. Dat ik voor Marokko mag uitkomen is echt een geschenk. Het is bovendien ook een heel bijzondere beleving. Hoe ze je daar benaderen en behandelen is zo ontzettend anders dan hier. De stadions zijn bijvoorbeeld al lange tijd voordat de wedstrijd start bomvol. 3 uur voor de wedstrijd gonst het al op de tribunes. Misschien komt dat wel door het Zuidelijke temperament van de Marokkanen. Er zit echt vuur in die mensen. Het is er nooit stil op de tribune. Geen seconde. Voetbal wordt daar denk ik wat intenser beleefd dan in West-Europa.”

“Het Marokkaanse team bestaat uit spelers uit alle windstreken, met natuurlijk allemaal Marokkaanse roots. Ook jongens met een Nederlandse achtergrond zoals Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat. Dat schept natuurlijk wel een band. Dan trek je automatisch een beetje naar elkaar toe. Karim is echt mijn maatje.”

“De kleedkamerhumor is trouwens ook heel anders in Marokko. In Amsterdam haal ik echt een hoop flauwe geintjes uit met mijn ploeggenoten. Vaseline in iemands sokken, Tijgerbalsem in iemands boxer, noem maar op. Kijk, dat soort schuine grappen haal je in Marokko niet zo snel uit. We zijn daar wat serieuzer. Er wordt meer gepraat met elkaar. Wat volwassener misschien.”

“Als ik lang in Marokko ben geweest of ik heb veel tijd doorgebracht met het Marokkaanse team, dan moet ik echt weer een switch maken als ik weer in Nederland ben. Dan moet ik ineens weer naar woorden zoeken en mijn weg opnieuw vinden. Grappig he? Veel Marokkanen zeggen: ‘In Nederland ben ik een Marokkaan en in Marokko ben ik een Nederlander’. Dat had ik ook wel. Maar sinds ik voor het Marokkaanse elftal koos, zien ze me als volwaardig Marokkaan.”