De droom van een geboren Atlasleeuw

Marokko stijgt op de FIFA ranking en gaat Ghana, Burkina Faso en Ivoorkust voorbij
donderdag, 12 oktober 2017, 8:12
Video: ‘Shirt van Ziyech gaat als warme broodjes over de toonbank’
vrijdag, 13 oktober 2017, 10:10
Bekijk alles

Een interlandkeuze maken als speler van Marokkaanse origine én deze keuze naar buiten brengen is knap lastig. De meeste voetbalkenners en liefhebbers weten wat zo’n keuze met zich mee kan brengen. De druk van de media, familie, vrienden en de club kan hoog oplopen. Dat hebben we in de voorgaande jaren allemaal gezien bij spelers zoals Hakim Ziyech en Sofiane Boufal.

Je hebt spelers die kiezen voor Marokko en je hebt spelers die kiezen voor het land waar ze geboren en/of opgegroeid zijn. Het verhaal van Amine Harit daarentegen is wel heel opmerkelijk. Een aantal weken geleden koos Amine Harit voor Marokko en maakte hij dat duidelijk met een video waarin hij aangaf sinds jongs af aan vanwege zijn familie naar Marokko te gaan. “Daarmee blijkt hoe belangrijk familie is. Het is belangrijk voor mij om ze te vertegenwoordigen”, voegde de kersverse international er aan toe.

Het komt niet vaak voor dat een speler zich op jonge leeftijd aanbiedt bij het Marokkaans elftal. De in de Franse gemeente Pontiose geboren aanvaller wilde graag voor Marokko -17 uitkomen, maar kreeg nul op het rekest. Volgens hoofd jeugdopleidingen Nasser Larguet was Amine Harit destijds niet goed genoeg bevonden voor de jeugdelftallen van Marokko. Hij probeerde het uiteindelijk bij de leeftijdsgenoten van de Franse nationale ploeg én met succes. Ondanks dat hij geweigerd werd voor de Marokkaanse jeugd, bleef Amine Harit toch hopen op Marokko. De speler maakte furore bij FC Nantes en speelde daarna een grote rol bij Frankrijk -20. Mede daardoor verdiende hij afgelopen zomer een transfer naar Schalke 04.

Tijdens het schrijven van dit verhaal moest ik denken aan Marouane Fellaini. De middenvelder koos op jonge leeftijd voor een interlandcarrière bij Marokko. Fathi Jamal, die destijds bondscoach was van Marokko -20 zag na één wedstrijd genoeg en adviseerde Fellaini om een andere sport uit te oefenen. Volgens de bondscoach was Fellaini niet goegd genoeg als profvoetballer. Fellaini koos later voor de Rode Duivels en was Marokko, bleek later, een middenvelder van hoog niveau kwijt.

In eerste instantie geweigerd worden en tóch blijven hopen op een oproep van Marokko. Dat is al één ding dat Amine Harit siert. Na zijn optredens voor FC Nantes en zijn transfer naar Schalke 04 heeft bondscoach Hervé Renard er geen geheim van gemaakt deze parel graag bij Marokko te willen hebben. Dat was niet zo moeilijk, want Amine Harit had altijd maar één droom: uitkomen voor Marokko.