De rendementloze “nummer 10”

Najah vindt in Telstar nieuwe club
vrijdag, 2 juni 2017, 21:40
Renard voegt twee spelers toe aan selectie Marokko
zondag, 4 juni 2017, 15:08
Bekijk alles

Door Faouaz

Op 17 november 2010 maakte Younès Belhanda zijn debuut voor Marokko. Oud-bondscoach Eric Gerets selecteerde de talentvolle middenvelder van destijds Montpellier, waardoor zijn interlandcarrière tegen Noord-Ierland het levenslicht zag. Ruim zeven jaar en 38 interlands verder, heeft Younès Belhanda, de toen veelbelovende nummer tien van Marokko, niet meer dan drie doelpunten gemaakt en vier assists weten te leveren voor de nationale ploeg.

Onder iedere bondscoach gedurende zijn interlandcarrière kreeg Younès Belhanda het vertrouwen. In zijn tijd onder Eric Gerets, Rachid Taoussi, Badou Zaki en nu ook onder de Fransman Hervé Renard, weet Belhanda tot op heden zijn belofte niet in te lossen. Heeft het Marokkaans elftal geen alternatieve nummer tien die wel aan de verwachtingen kan voldoen? Mbark Boussoufa (48 wedstrijden, 6 doelpunten, 5 assists)? Faycal Fajr (13 wedstrijden, 1 doelpunt, 5 assists)? Hakim Ziyech (9 wedstrijden, 5 doelpunten, 0 assists)? Je zou kunnen zeggen dat de statistieken spreken voor zich spreken.

Het laatste optreden van Younès Belhanda in het shirt van Marokko, is vrijwel zeker over de hele wereld heengegaan. Van een speler die de pannen van het dak speelt bij OGC Nice, verwacht je creativiteit, openingen, schoten op doel, een teamgenoot in scoringspositie brengen. Wie dat in gedachte had kwam van een koude kermis thuis. In tegenstelling tot het bovenstaande, hanteerde de aanvallende middenvelder een zeer grove wijze van spelen tegen Oranje. Het was ongelofelijk dat hij geen rode kaart zag in de eerste helft.

Het zou perfect zijn geweest als bondscoach Hervé Renard een statement had gemaakt, door hem te wisselen in de eerste helft. Zulke debiele acties horen eenmaal niet op een voetbalveld. En al helemaal niet bij een vriendschappelijke wedstrijd.

De laatste keer dat Belhanda scoorde voor Marokko was drie jaar geleden tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Libië. De laatste officiële wedstrijd waarin Belhanda het net wist te vinden is vier jaar geleden. Tegen Gambia scoorde de toenmalige speler van Montpellier zijn tweede interlanddoelpunt.

Om dit stuk mooi af te sluiten hoop ik persoonlijk dat we de Younès Belhanda, zoals in het shirt van Nice mogen aanschouwen bij Marokko. Een gretige speler met veel acties en een frivole traptechniek in huis. Te beginnen op 10 juni tegen Kameroen, precies over een week.