De uitnodiging heeft hij geaccepteerd en daar wil hij het bij laten

Interview Abdelilah El Malki
zaterdag, 12 september 2015, 22:02
Fantastische goal van Mohamed Nahiri
vrijdag, 27 mei 2016, 13:54
Bekijk alles

Door Ahmed Boukha

Op 26 mei 2015 kreeg ieder die het Marokkaans elftal een warm hart toedraagt een domper te verwerken. De meest beslissende Marokkaanse speler uit de Eredivisie koos voor een definitieve interlandcarrière bij Oranje. Spijtig voor de Marokkaanse fans om een dergelijke speler bij een ander nationaal elftal te zien. Het voelt alsof je jarenlang een oogje hebt gehad op een leuke dame en te horen krijgt dat ze met een ander trouwt. Lastig, spijtig, maar het leven als een supporter van het Marokkaans elftal gaat verder.

Maar niet meer dan een dag later moet Hakim Ziyech zich geblesseerd afmelden bij toenmalig bondscoach Guus Hiddink. Uiteraard zuur voor de middenvelder van FC Twente om geblesseerd te raken, maar ergens heerste er toch opluchting bij mij. De kans van 0% dat hij later ooit voor Marokko uit zou komen ging lichtjes omhoog. Met spanning werd de volgende selectie van Oranje in de gaten gehouden. En tot verbazing van menig Marokkaans voetbalfan werd Hakim Ziyech buiten de selectie gelaten. Naast verbazing heerste er ook enige woede. Hoe durft Danny Blind een jongen, die zijn elftal FC Twente draagt door bij haast iedere goal betrokken te zijn en tevens Marokko opzij heeft gezet voor Oranje, buiten de selectie te laten? Hallo? Hakim Ziyech, aanvoerder van FC Twente verdient een plek in de huidige selectie van Oranje. Al helemaal als je er achter komt dat de bondscoach van Oranje, twee Ajax talentjes heeft laten debuteren in de selectie. Uiteindelijk ga je er vanuit dat Hakim’s kans bij Oranje zal komen en concentreer je je op Sao Tomé – Marokko. Marokko won dat kwalificatieduel voor de Afrika Cup overigens met 0-3.

Op de tribune in de Grolsch Veste waren de camera’s gericht op assistent bondscoach Marco Van Basten tijdens FC Twente – Ajax. Badou Zaki was ook aanwezig in het stadion. Op zich was het niet zo raar om de bondscoach van Marokko in beeld te zien. Hij was immers in het land om te praten met Heracles aanvaller Oussama Tannane en Almelo is niet ver verwijderd van Enschede zou je denken. Maar wat mij enigszins opviel was wie er naast Zaki zat: Mustapha Nakhli, de zaakwaarnemer van Hakim Ziyech. Zou het dan toch?

Zaki staat normaliter bekend als een coach die niet van fratsen houdt en steekt tijd en moeite alleen in spelers die bereid zijn om te spelen voor Marokko. Uitgezonderd Soufian Boufal en Karim Bellarabi, die uiteindelijk twijfelden en waar de laatst genoemde zelfs voor Duitsland koos. Maar Hakim Ziyech maakte toch deel uit van een ander scenario. Waarom zou de middenvelder met een fluwelen linkervoet nog met Badou Zaki in gesprek gaan, als hij eerder al voor Oranje koos?

Net na dat weekend werden we (11’Lions Crew) door een contactpersoon uit Marokko geïnformeerd. Die gaf aan dat Hakim Ziyech voor de twee aankomende oefenduels van Marokko geselecteerd zou worden en vanaf dat moment viel het kwartje. Ons bericht dat de 22-jarige speler van FC Twente opgeroepen zou worden werd gedeeld, geliked en zelfs overgenomen door enkele supporterssites van de Tukkers. Zelfs de NOS dacht; waar rook is, is vuur en belde Mustapha Nakhli (zaakwaarnemer Ziyech) op om polshoogte te nemen. Zijn belangenbehartiger bevestigde uiteindelijk dat Ziyech opgeroepen is en de uitnodiging heeft geaccepteerd. En vanaf dat moment was de naam Hakim Ziyech niet weg te denken van de Nederlandse voetbalwebsites.

De supporters van Oranje wisten dat het om twee oefenduels ging en gingen er vanuit dat Hakim na die twee vriendschappelijke partijen zijn definitieve keuze kon maken. Volgens enkele FIFA regels kan dat alleen wanneer een speler geen enkel officieel duel heeft gespeeld. En Ziyech had er een aantal voor Jong Oranje. Daar ontplofte de bom weer op Social media. Zou Hakim Ziyech de kleine lettertjes hebben gelezen toen hij inging op de uitnodiging van bondscoach Badou Zaki?

Het was wachten op een verklaring van Ziyech en die kwam er na het competitieduel tegen Cambuur. Voor de camera’s van FOX Sports informeerden Bas van Veenendaal en John de Wolf(oud-Oranje international) naar de vermeende keuze van ‘De meest besproken man van deze week’, want zo werd Ziyech genoemd door de FOX Sports presentator. John de Wolf nam het woord over door aan te geven dat Hakim de regels niet kende en dat hij een vergissing zou hebben gemaakt. Na die twee oefenwedstrijden voor Marokko zou de FC Twente speler niet meer voor Oranje kunnen spelen. Ziyech zelf gaf aan dit voor het eerst te horen, maar om eerlijk te zijn was ik daar niet van overtuigd. Ten eerste doet Zaki geen zaken met spelers die alleen een oefenduel komen spelen en het dan voor gezien houden en ten tweede: Haast iedere voetbalsite stond vol met het bericht dat hij daarna niet meer zou kunnen switchen. Het lijkt mij haast onmogelijk dat het bericht aan Ziyech’s neus voorbij is gegaan.

Wellicht was het een tactiek om mee te gaan in het charmeoffensief van Bas van Veenendaal en John de Wolf. De twee heren probeerden de FC Twente middenvelder over te halen om zijn kans af te wachten bij Oranje. John de Wolf palmde Ziyech in met verschillende complimenten, maar overstag ging de Marokkaanse linkspoot niet. Uiteindelijk gaf de Wolf op door respect te tonen voor zijn vermeende keuze voor Marokko. Maar of Bas van Veenendaal er mee op wou houden? Nee hoor. Het leek op een gegeven moment op smeken. Het moment dat je vroeger alleen op straat was en dat niemand van je vrienden buiten wilde spelen en je ze dan één voor een aan het smeken was om een voet buiten te zetten. En wanneer ze dat niet wilden je genoegen nam als ze uit het raam bleven kijken. Daar leek het slijmgedrag van Bas van Veenendaal en John de Wolf op. Ook bij de NOS leek Ziyech zich aan een kruisverhoor te moeten onderwerpen. Maar ook oog in oog met NOS verslaggever Jeroen Elshoff antwoordde Ziyech op een politiek correcte manier. Hij had de uitnodiging voor Marokko geaccepteerd en wilde er verder weinig over kwijt.

Het fragment van Hakim Ziyech in gesprek met FOX Sports presentator Bas van Veenendaal en John de Wolf, hebben we van Arabische ondertiteling voorzien en op onze Arabische Facebook pagina geplaatst. Tijdens het Medi1 TV programma L’MATCH (soort van Marokkaanse Studio Voetbal), kwam de kwestie Ziyech aan bod en tot onze verbazing zonden ze een klein deel van het interview uit van FOX Sports, mét onze ondertiteling. Een moment van trots heerste toen ons logo over de TV streek. Niet alleen bij ons heerste een gevoel van trots. Daar waar de journalisten in voetbalminnend Nederland de verklaring van Ziyech maar al te vaag vonden, waren de vaste tafelgasten van het programma Fouad El Hannaoui, Badr Eddine Idrissi en MAT Tetouan voorzitter Mohamed Abroun apetrots op Ziyech. Ondanks de druk van de verslaggevers bleef Hakim vasthouden aan het feit dat hij geselecteerd is voor Marokko en op die uitnodiging in was gegaan.


Vandaag leek het na een hectische week een Ziyech-loze dag te gaan worden. De definitieve selectie van Zaki is nog niet bekend en de volgende wedstrijd dat FC Twente in actie zal komen is aanstaande woensdag in de beker tegen FC Groningen. Na de wedstrijd zouden reporters van FOX Sports hem weer vragen stellen zou je denken. Aan het begin van de avond kwam eindelijk het verlossende bericht. Hakim Ziyech bracht naar buiten dat hij zijn interlandcarrière toevertrouwt aan de Marokkaanse voetbalfans. Op het moment dat ik het nieuws doorkreeg sprong ik een gat in de lucht. Met gebalde vuisten “Ziyech Vriend!!” lopen herhalen terwijl mijn hele lichaam vol zat met kippenvel. Ondanks het feit dat alle signalen de afgelopen dagen wezen naar een interlandcarrière bij Marokko, was ik toch opgelucht dat Ziyech nu de knoop heeft doorgehakt. Eindelijk! Hij was altijd al van ons en hij blijft van ons.

Na het bekendmaken van zijn definitieve keuze, kwam één persoon bij me op: Johan Derksen. Laat ik even citeren: “Ik vind dat de KNVB Blind gewoon de opdracht moet geven. Haal die jongen erbij, laat hem twee minuten spelen en dan zijn we van hem verzekerd”. Ruim voordat Danny Blind de selectie voor de EK Kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië bekend heeft gemaakt, kreeg de eregast van Voetbal Inside een klap in zijn gezicht. Want Ziyech heeft de uitnodiging geaccepteerd en daar wil hij het bij laten.