Derksen : “Nederlandse voetbalclubs klagen steeds over Marokkanenprobleem”

Hadji : “Ik ben geen hypocriet. Ik vertel de waarheid”
maandag, 22 juni 2020, 22:58
Taabouni op radar Marokkaanse voetbalbond
dinsdag, 23 juni 2020, 13:55
Bekijk alles

Presentator Johan Derksen voerde maandagavond in Veronica Inside een fel debat met oud-Nederlandse international Dries Boussatta. De analist werd door Boussatta gewezen op zijn uitspraken over het ‘Marokkanenprobleem’ en bleek in de discussie lijnrecht tegenover de Nederlandse international te staan.

Over het interlandkeuze-debat ging Boussatta los: “Je zegt: ze moeten ons dankbaar zijn”, aldus Boussatta. “Leg me dat uit, waarom ik jullie dankbaar moet zijn. Ik ben hier geboren, getogen, helemaal Nederlands, maar ik moet dan jullie dankbaar zijn als ik voor een ander land uitkom? Je bent eigenlijk als het weer, de ene keer roep je dat, en de andere keer hoor ik twee maanden later weer wat anders. En het is heel vaak tot het kwetsende toe.”

Dries Boussatta vervolgt: “Je hoeft niet naar me wijzen, hè.” Derksen reageert vervolgens: “Oh, ik mag niet meer wijzen en jij mag wel steeds door me heen lullen? Zoals Akwasi geobsedeerd is door Zwarte Piet, heeft Dries dat met alles wat over Marokkaanse mensen gezegd wordt. Ik heb niet gezegd ‘dankbaar’. Ik heb gezegd: ‘Ze hebben een morele verplichting.’ “Waarom heb ik een morele verplichting?”, vraagt Boussatta, waarna Derksen zegt: “Ik heb het niet over jou, ik heb het over die jonge spelers. Ik vind: Marokkaanse mensen zijn naar Nederland gekomen, omdat ze hier een beter leven hebben dan Marokko ze kon bieden.”

“En ik vind dat als een jongen zijn school gedaan heeft hier, de amateurclubs hebben geïnvesteerd in zo’n jongen, die jongen heeft zijn hele carrière aan het Nederlandse voetbal te danken. En als hij dan op een leeftijd is dat hij international kan worden kiest hij voor Marokko of Turkije, misschien omdat dat in de familiesfeer ook wel een beetje van hem geëist wordt, dat weet je nooit. Dan denk ik: hij heeft een morele verplichting ten opzichte van Nederland. Nederlandse clubs hebben hem opgeleid, je profiteert van alle sociale voorzieningen”, besluit Derksen.

“Dat is mijn mening, ik hoop dat dat mag”, zegt Derksen, waarna Boussatta zegt: “Je mag altijd je mening geven.” Vervolgens geeft Boussatta als voorbeeld dat Nederlandse trainers als Guus Hiddink en Ronald Koeman dan ook een morele verplichting hebben om niet in het buitenland te gaan werken. Derksen is daar niet akkoord en verzucht: “Dries, ik vind echt dat je uit je nek zit te lullen. Ik zit met een eigenwijze, in zichzelf gekeerde Marokkaan te lullen.”