“Een coach van boven de 60 jaar is niet meer van deze tijd”

Vahid: “Ziyech? Ik wil er niet eens meer over praten”
zondag, 17 april 2022, 21:36
Video – Amine Harit maakt winnende tegen FC Nantes
woensdag, 20 april 2022, 22:58
Bekijk alles

De onlangs ontslagen assistent trainer Mustapha Hadji is na een lange mediastilte op de voorgrond verschenen. De oud-assistent hield een interview met Al Yaoum, die vandaag is gepubliceerd. Hadji vertelt dat hij het niet makkelijk heeft gehad als assistent-trainer van Marokko.

Zo is er van alles over Hadji gezegd in de media: “Wanneer mijn zoon van 10 jaar oud thuiskomt en vraagt: papa ben je een dief? Ik heb gewoon zitten huilen toen. Mijn moeder die ook van alles hoort en dan belt van Mustapha wat heb je allemaal gedaan, waarom heb je het zo ver laten komen?”

Op de vraag wat de problemen zijn tussen Ziyech en Vahid liet Hadji het volgende weten: “Kijk daar ga ik niet op in, maar als het volk Ziyech of Mazraoui wil, moet je een oplossing zoeken. Ik praat natuurlijk vanuit mijn oogpunt. Ik ga niet zeggen Vahid had dit of dat moeten doen. En als Vahid mij nodig heeft sta ik voor hem klaar. Ik doe dit voor Marokko, niet voor Vahid of iemand anders”.

“Maar als ik coach was, en al had ik een probleem met een speler. Dan zal ik met die speler zitten en het probleem oplossen”, licht Hadji toe. “Dan zal ik duidelijk zijn en zeggen tegen een speler dat ik hem niet wil, maar dat het volk hem wil. Maar als je weer een fout maakt, dan verwijder ik je uit de selectie en zal ik aan het volk uitleggen wat je fout hebt gedaan”.

“Het nationale elftal staat boven alles, maar als het volk om iets vraagt, dan moet je daar wat mee doen. Al vragen ze om een speler die niet eens kan voetballen. Het nationale team is van het volk en van niemand anders”.

“Voor het tijdperk van Lekjaa koos bijna niemand voor Marokko, omdat het voetbal in Marokko achteruit was gegaan. Zelfs de Afrika-Cup haalden we niet. En nu komen ze massaal naar het Marokkaans elftal. Hakim Ziyech kwam met zijn moeder naar Marokko. In het begin op kosten van de FRMF, maar daarna kwam hij met zijn privevliegtuig. En hij nam soms een aantal vrienden mee en Noussair Mazraoui”, vertelt Hadji.

“En ook Hakim Ziyech wilt een Afrika Cup en een WK spelen. Zijn laatste uitspraken over dat hij bedankt voor Marokko; ik weet dat hij spijt heeft van die uitspraken. Ik ken Hakim Ziyech goed. Hij wilt ook met zijn broeders zijn bij de nationale ploeg.”

Over Vahid zei Hadji het volgende: “Vahid heeft zijn werkwijze. Het is niet voor iedereen even makkelijk om zich aan die werkwijze te houden. Daarom heb ik tegen elke speler gezegd dat deze methode niet makkelijk is, maar uiteindelijk doen we dit voor Marokko en het volk en de koning.”

Hadji gaat verder: “Een coach die op dit moment ouder is dan 60 is niet meer van deze tijd. Er is een groot leeftijdsverschil tussen de spelers en de coach. De coach van FC Bayern München is zo jong. Dat kan je bijna een kind noemen, niet eens getrouwd. Daar moeten wij ook naar toe”.

En over de toekomst? “We moeten in de toekomst een Marokkaanse bondscoach hebben. We hebben een Houcine Ammouta, Walid Regragui en Jamal Sellami. Die zijn de toekomst van het Marokkaanse voetbal.”