Hadji: “Proberen is niet genoeg. We moeten het gewoon doen”

Docu: Marokkaanse Trots
vrijdag, 10 november 2017, 10:54
Lekjaâ: “Meer dan 3000 supporters in Abidjan”
vrijdag, 10 november 2017, 14:55
Bekijk alles

Mustapha Hadji, oud-international en huidig assistent in de technische staf van Marokko, wil koste wat het kost kwalificeren voor het WK. In gesprek met The Guardian, blikt Hadji vooruit op de cruciale WK kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust.

De inmiddels 45-jarige Mustapha Hadji is één van de spelers die voor het laatst een WK heeft gespeeld met Marokko. De oud-speler van o.a. Deportivo La Coruña, Aston Villa en Coventry City moest na drie wedstrijden afscheid nemen van het mondiaal eindtoernooi. Hadji had moeite met de manier waarop het Marokkaans elftal werd uitgeschakeld, maar accepteerde uiteindelijk de eliminatie: “Dat is de keiharde voetbalwet. Die zal je gewoon moeten accepteren”, geeft Hadji aan.

Hadji groeide op in Frankrijk en kreeg de kans om in dat land het WK met Marokko te spelen: “Het was een speciale periode. Ik heb gespeeld in het bijzijn van al mijn vrienden en familie. Iedereen ging ervan uit dat Marokko de tweede ronde zou bereiken, maar het is hoe het is. Misschien zouden we tegen een grote nederlaag lopen in de achtste finales en zou iedereen alles zijn vergeten. Maar we hebben goed voetbal laten zien dat altijd in de harten van het Marokkaans volk zal blijven”.

De levende legende uit het Marokkaans voetbal was één van de spelers die een Europees land weigerde voor Marokko: “Ik was waarschijnlijk één van de eerste spelers die voor Marokko heeft gekozen. Die keuze komt uit het hart. Het heeft niet met geld of wat dan ook te maken. Je speelt voor je vaderland om je familie te vertegenwoordigen. Ik sta nog altijd achter mijn keuze en ben blij dat ik de huidige generatie daarmee kan helpen”, geeft Hadji aan. De oud-international is blij met spelers uit Europa die voor Marokko hebben gekozen. “Wanneer dit soort spelers voor Marokko spelen maakt het een groot verschil. We zijn er in geslaagd om een groep te vormen die bestaat uit spelers uit Europa en uit Marokko”.

Eén punt tegen één van de sterkste teams uit Afrika scheidt de Atlas Leeuwen van deelname aan het WK. Als één van de assistenten van Hervé Renard heeft Mustapha Hadji het Marokkaans elftal tot een eenheid gevormd zien worden. “Renard heeft ontzettend goed werk geleverd”, laat Hadji weten. “Je kan zien dat de sfeer in de groep goed is en dat de wil er is. We hebben de spelersgroep in een wat professionelere manier benaderd. De teamgeest is geweldig en dat maakt een groot verschil. Een kwalitatief goede spelersgroep is niet altijd genoeg”.

“Naast de Islam, is voetbal denk ik het tweede dat we aanhangen. Marokko is een echt voetballand. Iedereen is gek op het spel. Dit zou de eerste keer moeten zijn dat we ons kwalificeren voor het WK sinds Mohammed VI koning is. Kwalificeren voor het WK zou ook voor hem een enorm groot cadeau zijn. Het Marokkaans volk – rijke mensen, arme mensen of de schapenherder op een berg – heeft ontzettend lang op het WK moeten wachten”, vervolgt de éénvoudige Afrikaanse speler van het jaar.

“Het was mijn droom om terug te keren bij het nationaal elftal”, laat Mustapha Hadji weten over zijn aanstelling als assistent bondscoach van Badou Zaki in 2015. Na het ontslag van Zaki bleef Hadji actief als assistent-bondscoach. “Toen Hervé Renard als bondscoach werd aangesteld, vroeg hij me om te blijven. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd en tegenwoordig zijn we meer dan collega’s. We zijn vrienden en spreken elkaar regelmatig. We delen tevens dezelfde voetbalvisie”.

Hervé Renard was één seizoen bondscoach van Ivoorkust en won de Afrika Cup 2015 met het Afrikaans land. Dat Ivoorkust de aankomende tegenstander is van Marokko, kan in het voordeel zijn. “Hervé weet bijna alles over ze, maar we moeten voorzichtig zijn. Zelfs wanneer je de mentaliteit van alle spelers kent, wil niet zeggen dat je het makkelijk krijgt. We moeten onszelf voorbereiden op een 90 minuut durend gevecht”, zegt Hadji.

“De spelers weten dat ze een grote kans maken om deel uit te gaan maken van de Marokkaanse voetbalgeschiedenis. Alleen zij kunnen het. Wanneer we ons kwalificeren, zal iedereen in de komende jaren goede herinneringen hebben aan dit elftal. Je kan in de Premier League of in de Champions League spelen, maar het WK is andere koek. Spelen voor je land is het hoogste dat welke voetballer dan ook kan bereiken”, zegt Hadji.

“Voetbal is magie. Het kan dingen doen dat geen enkele andere sport kan. Het kan je laten huilen in een seconde en het kan je een gevoel van verliefdheid geven in een seconde. Politiek kan dat niet. Alleen voetbal. Het proberen is niet genoeg. We moeten het gewoon doen”, sluit Hadji af.