Hoe Marokko Ihattaren via appcontact wilde overtuigen

Mohammed Ihattaren kiest voor Nederland
zondag, 3 november 2019, 9:25
Taabouni: “Ik ben nog niet klaar voor die keuze”
dinsdag, 5 november 2019, 18:29
Bekijk alles

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat PSV-speler Mohammed Ihattaren zijn toekomstige interlands voor Nederland wil spelen. 11lions.nl heeft de soap sinds dag één gevolgd. We kozen ervoor om hier weinig over naar buiten te brengen, om de druk te verlagen bij de 17-jarige Mohamed Amine Ihatteren.

Waar de meeste Marokkaanse fans benieuwd naar zijn, is wat de Marokkaanse bond gedaan heeft om Ihattaren te overtuigen om voor Marokko te spelen.

Vlak voor de Afrika-Cup 2019 is er contact opgenomen via een contactpersoon van Hervé Renard met de familie Ihattaren. De familie van de PSV’er stond open voor een gesprek met de voormalige bondscoach van Marokko, maar omdat Renard al wist na de Afrika-Cup niet verder te gaan met Marokko, heeft zowel de Marokkaanse bond als Hervé Renard al die tijd geen actie ondernomen.

Na de uitschakeling op de Afrika-Cup tegen Benin, heeft de bond Mustapha Hadji de taak gegeven om te praten met de familie en de speler. Wat we bijvoorbeeld hebben gezien bij Hakim Ziyech en Sofiane Boufal, waar de bondscoach Badou Zaki op bezoek ging bij de families en op gesprek ging met ze, zagen we dat niet terug bij Mustapha Hadji.

De assistent trainer van bondscoach Halilhodzic heeft geen enkele keer om tafel gezeten met de familie. De gesprekken tussen Hadji en de familie Ihattaren liepen via WhatsApp. Terwijl de KNVB en Ronald Koeman maandelijks of wel wekelijks in contact waren met PSV en de familie en de speler Mohamed Ihatteren.

Toen het duidelijk werd voor de Marokkaanse bond dat Hadji het toptalent zou laten glippen en het daardoor een moeilijke zaak zou worden, is er een laatste poging gedaan. De bond schakelde een oud-international van Marokko in, die werkzaam is in Nederland.

Ook bondscoach Vahid Halilhodžić, die als taak heeft gekregen om een nieuw elftal te bouwen met jonge spelers, is nooit in contact geweest met de speler. Het is en blijft een keuze van de speler. Natuurlijk kan niemand Mohamed Ihatteren verplichten om voor Marokko te kiezen. Maar bij Noussair Mazraoui, Hakim Ziyech, Sofiane Boufal, Nabil Zoubdi Taouzi, Achraf Hakimi en Sofyan Amrabat ging het er een stuk professioneler aan toe.