Interview – Tarik Kada: “Mijn periode bij Heracles Almelo is voor mij moeilijk geweest”

Video – Huldiging Raja Casablanca #CAFSuperCup
vrijdag, 29 maart 2019, 21:58
Video – Abderrazak Hamdallah ◉ 21 Games ◉ 22 Goals
zaterdag, 30 maart 2019, 12:29
Bekijk alles

Tarik Kada maakte de afgelopen winterstop een opmerkelijke stap. Nadat zijn contract in september vorig jaar in onderlinge overleg werd ontbonden bij Heracles Almelo, tekende de 22-jarige aanvaller in de winter bij het Finse RoPS uit Rovaniemi. Kada speelde in de jeugd van SV Overbos en Zeeburgia en maakte in 2012 de overstap naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen.

In 2016 verruilde Kada de Friezen voor Heracles Almelo. Tussentijds kwam hij eveneens op huurbasis uit voor FC Eindhoven. In gesprek met 11Lions blikt Kada terug op de afgelopen periode en spreekt hij over zijn nieuwe uitdaging bij RoPS. “Mijn periode bij Heerenveen was heel erg goed. Ik kreeg een paar maanden na mijn komst van Zeeburgia al een profcontract, ik was toen 16 jaar. Ik ontwikkelde me goed en had het naar mijn zin. Ik heb de jeugdopleiding doorlopen en als A-junior op mijn 18e gedebuteerd. Ik ben daar bovendien jeugdinternational geworden. Dus ik kijk met een positieve blik terug op die periode.”

Kada kwam in dienst van sc Heerenveen uit voor verschillende jeugdelftallen van Oranje, maar verruilde Heerenveen uiteindelijk voor een contract bij Heracles Almelo. Kada legt uit dat hij niet per se weg hoefde bij de Friezen. “Mijn vertrek was niet de keuze van de club. Ze wilden mij heel graag houden en ik kon voor vijf seizoenen bijtekenen. Ik was zelf te ongeduldig en heb me laten verleiden tot een overstap. Ik heb destijds de verkeerde keuze gemaakt om te vertrekken naar een club waar ik uiteindelijk niet bij paste en mezelf niet thuis voelde.”

In dienst van Heracles Almelo, kwam Kada in het eerste seizoen drie competitiewedstrijden in actie. In het seizoen daarna maakte de in Nador geboren aanvaller vooral zijn minuten in de beloftencompetitie. In het seizoen 2017/2018 mocht hij op huurbasis spelen voor FC Eindhoven. Kada speelde 18 Jupiler League wedstrijden voor de Eindhovenaren en leek een nieuwe kans te krijgen bij Heracles Almelo. Maar in plaats daarvan werd het contract in onderling overleg ontbonden. Kada legt uit waarom: “Ik raakte geblesseerd en had geen zin om in mijn eentje in Almelo te zitten om daar enkel maar naar de fysio te gaan op de club. Dus heb ik er zelf op aangedrongen om mijn contract te ontbinden zodat ik in Amsterdam kon revalideren dichtbij mijn familie. Mijn periode bij Heracles Almelo is voor mij moeilijk geweest. Ik had veel pech met blessures en met de trainer. Ik was ongelukkig en heb het nooit naar mijn zin gehad. Bovendien zat eigenlijk alles zo wat tegen. Maar Alhamdulilah voor alles.”

Sinds vorige maand staat Kada onder contract bij het Finse RoPS. De aanvaller vindt het nog te vroeg om echt een beeld te schetsen van de competitie: “Ik ben hier sinds kort en heb het tot op heden nog maar tegen twee tegenstanders opgenomen. Ik kan wel wat gaan roepen, maar heb het zelf nog niet ervaren. Van wat ik gehoord heb is het wel een fysieke competitie”. Bij de Finse club hoopt Kada dat het anders zal gaan dan in de voorgaande jaren. “Mijn persoonlijke doelen zijn fit blijven, lekker voetballen en het plezier terug vinden. Toevallig hebben we de afgelopen week de teamdoelstellingen gekregen voor dit seizoen. Dat is ten eerste de beker winnen. Ten tweede willen ze voor het kampioenschap gaan wat waarschijnlijk tussen HJK Helsinki en ons zal gaan. En ten derde willen we de voorrondes van de Europa League overleven en in de groepsfase komen. Daarbij moet je natuurlijk ook een beetje geluk hebben met welke tegenstanders je loot. En aan dat allemaal wil ik natuurlijk een grote bijdrage leveren met goals en assists, in sha Allah.”

Sc Heerenveen staat er om bekend spelers uit de Scandinavische voetbalcompetities aan te trekken. Of Kada binnen afzienbare tijd weer terugkeert naar de Eredivisie? Wellicht in de toekomst: “Ooit zou ik wel willen terugkeren, alleen voorlopig denk ik niet. Ik ben uit Nederland vertrokken omdat ik opnieuw wilde beginnen in een nieuwe omgeving. Het contact met Heerenveen is altijd goed gebleven en het lijkt mij leuk om daar ooit terug te keren om af te maken waar ik aan begonnen was.”

Tarik Kada is geboren in Marokko, maar speelde enkel voor verschillende jeugdelftallen van Oranje. Desalniettemin nam de Marokkaanse voetbalbond contact met Kada, waardoor er een kans aanwezig was om voor de jeugdelftallen van zijn geboorteland uit te komen. “Er is contact geweest met de Marokkaanse bond. Daar speelde Pim Verbeek een grote rol in. De bond wilde mij toen oproepen voor de jeugd Afrika Cup. Het was alleen zo dat ik al bij Oranje zat en het daar niet slecht had. Bovendien werden de wedstrijden van Marokko tijdens de Nederlandse competitie gespeeld dus dat was ook niet ideaal. Daardoor stond mijn club ook niet te trappelen om me te laten gaan. Zodoende is het er destijds helaas niet van gekomen”.