Koning Hakim

Voorbeschouwing: Albanië – Marokko
woensdag, 31 augustus 2016, 17:39
Munir blinkt uit in doelpuntloze remise tegen Albanië
woensdag, 31 augustus 2016, 23:06
Bekijk alles

Door Abdelbaki Chaara

‘Als ik met Marokko ooit tegen het Nederlands elftal speel en ik scoor…. Ik heb geen body, maar mijn shirt gaat uit.’ Hakim Ziyech, 23 jaar en artiest van beroep.

Voor ruim elf miljoen euro getransfereerd van FC Twente naar Ajax en daarmee de duurste transfer ooit voor een Marokkaanse voetballer in de Eredivisie. Men beweert in Nederland dat dit een paniek-aankoop is van Ajax, terwijl Willem van Hanegem zegt dat degene die Ziyech koopt, kampioen van Nederland wordt.

Er is al veel gezegd en geschreven over Ziyech. Toen hij in 2014 van SC Heerenveen bijna naar Feyenoord verkaste bijvoorbeeld. Feyenoord wilde Ziyech graag aantrekken, maar gaf aan dat hij genoegen moest nemen met een plek op de linkshalf positie of op de bank, want op de nummer 10 positie kreeg Lex Immers de voorkeur. Uiteindelijk maakte hij de overstap naar Enschede, om voor FC Twente te gaan spelen en de rest is geschiedenis. Lex Immers voetbalt inmiddels bij Cardiff City, in de tweede divisie van Engeland.

Een ander hoofdstuk in het leven van Ziyech kwam in mei 2015. Guus Hiddink, destijds bondscoach van het Nederlands elftal, selecteerde Hakim Ziyech voor de wedstrijden tegen de Verenigde Staten en Letland. Ziyech had toen al twee interlands gespeeld voor Jong Oranje, maar moest voor het Grote Oranje toen afhaken door een blessure. Toen hij de daaropvolgende interlandperiode over het hoofd werd gezien door Danny Blind, die Hiddink opvolgde als bondscoach, koos Ziyech er uiteindelijk voor om voor het Marokkaans elftal te voetballen. Deze kwestie kreeg nationale media aandacht. Voetbalminnend Nederland herkende het talent van de in Dronten geboren Ziyech, behalve de bondscoach van het Nederlands elftal. Ziyech liet destijds een befaamde quote optekenen: ‘Ik heb de uitnodiging geaccepteerd en daar wil ik het bij laten.’

In Agadir maakte Ziyech in oktober 2015 zijn debuut voor Marokko. Ondanks de 0-1 nederlaag tegen Ivoorkust maakte Ziyech veel indruk. Marokkaanse media voorspelden een grootse toekomst voor hem, maar er waren toch nog twijfels. Die twijfels van de Marokkaanse media schoot Ziyech definitief van zich af in een oefeninterland tegen Congo (2-0). Na een rake vrije trap van ruim 30 meter en een benutte Panenka-penalty wist men het zeker. Hakim Ziyech is de nieuwe leider die Marokko naar nieuwe successen moet leiden.

In Spanje zouden ze zeggen ‘Ziyech es un crack’. Crack is een term dat gebruikt wordt om een voetballer te omschrijven die eigenlijk op geen enkele andere manier beschreven kan worden. Zeg maar gerust een ster, een fenomeen. Zo is Messi bijvoorbeeld een crack van Barça en Ronaldo een crack van Real Madrid. Hakim Ziyech is…. of moet dat in elk geval worden van Marokko. Hij is niet de snelste en zeker niet de sterkste. Maar wie niet sterk is, moet slim zijn. En dat is Ziyech. Als we puur kijken naar zijn individuele kwaliteiten op het gebied van passing, inzicht, loopacties en zijn sierlijke techniek is er niet één voetballer van het Marokkaanse elftal die dat ook heeft.

Ik wil nou niet te ver gaan en Ziyech vergelijken met Messi en Ronaldo, maar Hakim Ziyech is wel tot grootse dingen in staat. Of het daadwerkelijk ook succes gaat opleveren met het Marokkaanse elftal op een Afrika Cup of eventueel een WK is nog maar de vraag. Een ding wat zeker is, is dat de meest sierlijke en technisch begaafde speler van de Nederlandse Eredivisie en misschien wel van heel Afrika een in Nederland geboren Marokkaan is. Koning Hakim!