Marokko wint van Ivoorkust kwalificeert zich na 13 jaar voor de kwartfinale

Marokko begint met deze elf namen
dinsdag, 24 januari 2017, 19:00
Video – BOEM! wat een doelpunt van Rachid Alioui
dinsdag, 24 januari 2017, 22:05
Bekijk alles

Het Marokkaans elftal heeft zich vanavond na een 1-0 overwinning op Ivoorkust geplaatst voor de kwartfinale. De ploeg van bondscoach Hervé Renard had genoeg aan een punt, maar wist een overwinning te boeken op de Olifanten. In 1994 wist Marokko voor het laatst te winnen van Ivoorkust. Rachid Alioui kroonde zich met een wereldgoal tot matchwinner.

Hervé Renard wijzigde de opstelling van Marokko op één positie ten opzichte van de wedstrijd tegen Togo. Zo mocht Youssef En-Nesiry in de basis beginnen ten koste van Omar El Kaddouri. De jonge spits van Malaga werd met een basisplaats beloond voor zijn verrichtingen tegen Togo. In het tweede groepsduel was En-Nesyri met de verlossende 3-1 tegen Togo van groot belang voor de Atlasleeuwen.

Marokko begon angstig en moeizaam aan de wedstrijd. Het was vooral tegenhouden voor het Marokkaans elftal in de openingsminuten. In de 9e minuut probeerde Medhi Benatia zichzelf dribbelend te verlossen van Salomon Kalou. De centrale verdediger van Juventus verloor de bal achterin en door ingrijpen van Da Costa liep het met een sisser af. Op een vrije trap na, die in de handen van keeper Sylvain Gbohouo verdween, had het Marokkaans elftal in het eerste kwartier niets in te brengen.

De eerste echte kans van de wedstrijd komt op het conto van Marokko. Een strak genomen vrije trap van Faycal Fajr belandde op de lat en stuiterde uiteindelijk in het Ivoriaans strafschopgebied. De bal werd uiteindelijk weggewerkt door de Ivoriaanse verdediging. Ruim tien minuten later was Wilfried Zaha dichtbij de openingstreffer van Ivoorkust. Een dribbelende Salomon Kalou zag Medhi Benatia, Romain Saiss en Nabil Dirar op zich afkomen en speelde de bal daarop naar de compleet vrijstaande Wilfried Zaha. De aanvaller van Crystal Palace had de bal in de verre hoek kunnen krullen, maar schoot gelukkig op doelman Munir. Aziz Bouhaddouz moest wegens een blessure het veld verlaten in de 42e minuut. Hij werd vervangen door Nimes Olympique spits Rachid Alioui.  Eén minuut later was Ivoorkust opnieuw dichtbij een treffer. Een voorzet werd verlengd door Zaha en belandde op het hoofd van Salomon Kalou. De aanvaller van Hertha Berlin kopte van dichtbij op de paal.

Marokko begon beter aan de tweede helft. In de eerste minuten na rust was Medhi Benatia dichtbij de openingsdoelpunt. Een vrije trap van Mbark Boussoufa werd ongelukkig weggewerkt door doelman Gbohouo. De rebound van de aanvoerder van Marokko ging uiteindelijk over. Een corner van Ivoorkust werd door Simon Deli gekopt en ternauwernood gevangen door doelman Munir. Hij werd bij het vangen van de bal gehinderd door Wilfried Zaha, wat resulteerde in een korte onderbreking door een blessurebehandeling voor de doelman van Marokko.

In de 64e minuut was daar de verlossende treffer voor Marokko. Een aanval van Ivoorkust werd door Karim El Ahmadi tegengehouden. De bal werd uiteindelijk door Boussoufa op En-Nesyri gespeeld, die de bal direct door wist te spelen naar Rachid Alioui. De invaller krulde de bal op fantastische wijze achter doelman Gbohouo en bracht daarmee de Marokkaanse supporters in extase.

Ivoorkust moest na de treffer van Alioui twee keer scoren om een plek in de kwartfinale af te dwingen. De ploeg van bondscoach Michel Dussuyer ging vol op de aanval spelen. In de 67e minuut werd een kopbal van Franck Kessié weggewerkt door Hamza Mendyl en vier minuten later werd een vrije trap van Ivoorkust door Deli over het doel van Munir gekopt. In de 80e minuut was Hamza Mendyl dichtbij de 2-0. De linksback, nota bene zoon van een Ivoriaanse vader en een Marokkaanse moeder, stevende op de Ivoriaanse doelman af. Hij had het hoofd koel kunnen houden en de meelopende En-Nesyri aan kunnen spelen, maar schoot in het zijnet.

Zeven minuten voor tijd werd Mounir Obbadi in de ploeg gebracht voor Faycal Fajr, om de voorsprong enigszins vast te houden. De middenvelder van Lille was een stoorzender voor de Ivorianen en beging enkele seconden na zijn invalbeurt een nuttige overtreding. In de blessuretijd van de wedstrijd kreeg Rachid Alioui zijn publiekswissel. De matchwinner werd gewisseld voor Khalid Boutaïb, die zijn eerste minuten mocht maken dit toernooi.

Jonathan Adjo Kodjia werd vlak voor het einde van de wedstrijd gevaarlijk. De aanvaller van Aston Villa stevende op doelman Munir af, maar werd ternauwernood gehinderd door Benatia, Da Costa en uiteindelijk doelman Munir. Dat was uiteindelijk de laatste kans van de wedstrijd. Marokko is er in geslaagd om na 23 jaar weer eens te winnen van Ivoorkust en om na 13 jaar weer eens te kwalificeren voor de kwartfinale van de Afrika Cup. In de kwartfinale, die aanstaande zondag om 20:00 zal worden gespeeld, neemt Marokko het op tegen Ghana of Egypte.

Opstelling Marokko:
Munir; Benatia, Da Costa, Saiss; Dirar, Mendyl, El Ahmadi, Fajr (83′ Obbadi), Boussoufa; En-Nesyri, Bouhaddouz (42′ Alioui/92′ Boutaïb)