“Mijn eerste keuze ligt bij Marokko, maar als Nederland mij belt, graag”

Renard: “Er is geen ruimte meer voor een speler van zijn leeftijd”
dinsdag, 9 oktober 2018, 13:34
Video – Boufal: “Ik heb geen nieuws de bondscoach heeft mij niet opgeroepen”
woensdag, 10 oktober 2018, 15:07
Bekijk alles

Abdenasser El Khayati droomt van een interlandcarriere. In gesprek met Voetbal International baalt de geboren Rotterdammer o.a. van zijn afwezigheid in de selectie van het nationaal elftal van Marokko.

“Vorige week werd de selectie bekend, ik zat er weer niet tussen. Weer niet. Terwijl ik toch niet veel meer kan laten zien dan dit, ik ben een van de topscorers van de Eredivisie!”, baalt El Khayati. Desondanks blijft de sterspeler van ADO Den Haag knokken: “Ik moet keihard mijn best blijven doen, maar het lastige is dat ik op een positie speel met heel veel concurrentie”.

“Ik kreeg laatst een berichtje van Mark Wotte, die al heel lang de Onder-23 van Marokko traint. Hij zei dat hij het met de staf van het Marokkaanse elftal over me gehad had, dat ze van me gecharmeerd zijn, maar dat er gewoon heel veel goede spelers rondlopen op mijn plek. Dan heb je het over Younes Belhanda, die Champions League speelt met Galatasaray, Hakim Ziyech die het geweldig doet bij Ajax en Mbark Boussoufa die terecht heel veel krediet heeft”, legt El Khayati uit, die snapt dat de concurrentie bij Marokko moordend is.

“De bondscoach moet dus keuzes maken en daarbij mensen teleurstellen. Deze keer ben ik het, nog wel. Al heb ik weleens het gevoel dat er mensen zijn die denken: Hij heeft geweldige statistieken, alleen is dat maar voor een club als ADO Den Haag. Maar ik draai het om: zet mij in een team met nóg betere spelers en ik ga zelf ook weer beter presteren. Maar natuurlijk heb ik ook het gevoel dat het te maken heeft met de club waar ik voor speel. Had ik bij een wat grotere club als bijvoorbeeld AZ gezeten, had ik met de helft van mijn prestaties tot nu toe misschien wel een telefoontje gehad van Ronald Koeman”, voegt El Khayati er aan toe.

Naast de Marokkaanse, beschikt Abdenasser El Khayati ook over de Nederlandse nationaliteit. Waardoor hij ook voor Oranje uit kan komen. “Kijk, ik heb het afgelopen jaar altijd gezegd dat ik graag voor Marokko wilde uitkomen, daar ligt mijn eerste keuze”, vervolgt El Khayati. “Maar als Nederland mij eerder belt, graag. Dat zou voor mij ook een enorme eer zijn. Ik wil gewoon graag een interlandcarrière. Als ik daarin een keuze moet maken, dan kies ik simpelweg voor het land dat mij als eerste belt. Zo is dat bij jongens als Hakim Ziyech en Ibrahim Afellay ooit ook gegaan. Had de KNVB eerder naar Ziyech gebeld, dan had hij nu wellicht voor Oranje gespeeld. Had de Marokkaanse bond eerder naar Afellay gebeld, had hij wellicht voor Marokko gespeeld. Zo sta ik er ook in. Mijn eerste keuze ligt bij Marokko. Maar als Nederland mij eerder belt, graag. Dat zou voor mij ook een enorme eer zijn”, aldus de 29-jarige speler van Ado Den Haag.