Nouri, het licht in het duister

Video: Emotioneel moment.. Vader Nouri bedankt aanwezige fans
vrijdag, 14 juli 2017, 20:25
Barazite op weg naar Süper Lig promovendus
dinsdag, 18 juli 2017, 9:15
Bekijk alles

Door: Abdelbaki Chaara

Abdelhak Nouri zag voor het eerst het levenslicht op 2 april 1997. Vier dagen voordat het Marokkaans voetbalelftal een belangrijke WK kwalificatiewedstrijd met 0-4 won op bezoek bij Gabon. De Leeuwen van de Atlas kwalificeerde zich uiteindelijk voor het WK 1998 in Frankrijk.

Zou de vader van Abdelhak toen al hebben gedacht (of misschien wel gehoopt) dat zijn zoon in de toekomst ook wel een voetballer kan zijn? Mocht hij die wens destijds hebben gehad, het kwam later wel uit.

Zoals er wereldwijd veel vaders de wens hebben dat hun zoon voetballer wordt, kwam deze wens in vervulling voor Meneer Nouri senior.

Ruim twintig jaar later, zit Marokko in aanloop naar het WK 2018 in Rusland ook in een poule met onder andere Gabon, zoals in 1997 het geval was. Nouri is inmiddels een volwassen jongeman die in het eerste van Ajax speelt en recent is verkozen tot beste Voetballer van de Jupiler League. Tijdens zijn debuut voor Ajax (tegen Willem II) scoorde Abdelhak Nouri en zijn vader was getuige vanaf de tribune.

Hij kwam daarmee in een illuster rijtje terecht van Ajax spelers die scoorden tijdens hun debuut. Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert gingen hem onder andere voor.

Waar hij op 21 september 2016 in de 72e minuut in mocht vallen voor Hakim Ziyech om zijn debuut te maken voor Ajax, lijkt zijn carrière na amper een jaar in diezelfde 72e minuut ten einde te zijn gekomen. Op 8 juli 2017 werd Abdelhak onwel tijdens een oefenwedstrijd en storte neer op een plek waar hij het liefst was; een voetbalveld.

Waar zijn vader ooit de wens had, dat zijn zoon ooit een profvoetballer zou worden, heeft hij nu nog maar een wens. Dat zijn zoon zijn gezondheid terugkrijgt. Niet scoren in de Champions League, zijn land vertegenwoordigen op een WK (of dat nou Nederland of Marokko is) of zelfs de Gouden Bal in ontvangst nemen. Nee, gewoon dat zijn zoon weer zijn zoon wordt. Deze wens deelt de rest van Nederland en eigenlijk wel de rest van de (voetbal)wereld.

Dit jong ventje is er in geslaagd wat veel politieke partijen met grootse campagnes niet is gelukt, namelijk mensen verbinden. Marokkaan of Nederlander, Moslim of niet-Moslim, Ajacied of Feyenoorder, het maakt niet uit. Ze stonden allemaal zij aan zij om steun te betuigen aan de familie Nouri.

Nouri stamt af van het woord ‘Nour’, wat licht in het Arabisch betekent. Zonder dat Abdelhak en zijn familie het misschien beseffen zijn hij en zijn familie het licht voor veel mensen. Hun zoon is een voorbeeld voor veel jongeren in dit land door zijn goede karakter en houding naar anderen toe. Zijn familie is ook een voorbeeld voor velen. Zij laten namelijk zien hoe je om moet gaan met tegenslagen in het leven. Ik hoop dat Allah Zijn licht laat schijnen op de gezondheid van Abdelhak en in de harten van zijn familieleden.