Kiezen voor je geboorteland of het land waar je roots liggen? Dat is tegenwoordig een vraag waar veel professionele voetballers met een dubbele nationaliteit tegen aanlopen. Naast de meest besproken talenten Nabil Touaizi van Manchester City, Naoufal Bannis van Feyenoord en Kays Ruiz van PSG, hebben anderen al hun eerste profcontract getekend en doen het steeds goed bij hun club. 11Lions.nl heeft een top 10 lijst samengesteld, van de meest besproken Marokkaanse talenten die actief zijn in Europa. Tijd om ze uit de schaduw te halen!
1. Mattéo Guendouzi (Arsenal FC/ENG) – Frankrijk/Marokko – 20 jaar
Matteo Guendouzi maakte afgelopen zomer de overgang van FC Lorient naar Arsenal. Het talent houdt zich momenteel knap staande in de Premier league, waardoor de kans groot is dat hij binnenkort uitgenodigd zal worden voor het nationaal elftal. Voor de middenvelder, die zowel Franse als Marokkaanse roots heeft, lijkt uitkomen voor Marokko niet in zijn plannen voor te komen. In gesprek met Ouest-France bevestigde de 19-jarige middenvelder te dromen van Les Bleus.
2. Brahim Díaz (Real Madrid/ESP) – Spanje/Marokko – 19 jaar
Brahim Diaz, zoon van een Marokkaanse vader en Spaanse moeder, gaf vorig jaar aan tegenover bondscoach Hervé Renard aan uit te willen komen voor het Spaans elftal. Hervé Renard heeft tijdens een bezoek aan Brahim Abdelkader Diaz in Manchester, tevergeefs een poging ondernomen om de oud-jeugdspeler van Malaga voor de Leeuwen van de Atlas te winnen. De aanvaller speelt sinds februari 2016 voor Spaanse jeugdelftallen en als het aan hem en zijn familie ligt, komt daar geen verandering in.
3. Aymen Barkok (Fortuna Düsseldorf/GER) – Duitsland/Marokko – 20 jaar
Afgelopen zomer werd Eintracht Frankfurt speler Aymen Barkok verhuurd aan Fortuna Düsseldorf. Vorig jaar liet Aymen Barkok weten aan Hervé Renard, voorlopig nog onderdeel te willen blijven van de Duitse vertegenwoordigende jeugdploegen (Jong Duitsland). De afgelopen weken heeft de middenvelder op sociale media door laten schemeren graag voor Marokko te willen spelen.
4. Abdelhamid Sabiri (Huddersfield Town/ENG) – Duitsland/Marokko – 22 jaar
Abdelhamid Sabiri blijft een vreemd verhaal. Voordat hij een transfer maakte van FC Nürnberg naar Huddersfield Town, gaf Sabiri tegenover de Marokkaanse media aan graag voor Marokko te willen spelen. Na zijn transfer naar de Premier League, kwam hij daar op terug. In september 2017 bedankte hij namelijk Hervé Renard voor de eer en wilde hij zich concentreren op jeugdelftallen van Duitsland.
Nadat een doorbraak in de jeugdelftallen van Duitsland uitbleef, is Abdelhamid Sabiri teruggekomen op zijn beslissing. Op Instagram maakte hij vorig jaar (juni 2018) bekend als Marokkaans international door het leven te willen gaan. Desalniettemin is hij daarna opgeroepen voor de jeugdelftallen van Duitsland en heeft hij die uitnodigingen geaccepteerd. Inmiddels is Huddersfield Town gedegradeerd naar de EFL Championship.
5. Nassim Boujellab (Schalke 04/GER) – Duitsland/Marokko – 19 jaar
In augustus 2018 werd de Duitse Marokkaan opgeroepen door Mark Wotte voor twee oefeninterlands tegen Ivoorkust onder 23. Sinds zijn debuut op het hoogste niveau bij Schalke in 2019, is hij op de radar verschenen bij Hervé Renard. “Er is een 19-jarige Marokkaanse speler die sinds kort enkele wedstrijden speelt bij Schalke 04. Ik kijk regelmatig naar zijn prestaties en ik zal kijken of hij iets kan toevoegen aan het Marokkaans elftal”, liet de bondscoach weten aan het Senegalese E-media.
6. Mohammed Ihattaren (PSV Eindhoven/NED) – Nederland/Marokko – 17 jaar
Mohammed Amine Ihattaren, geboren en getogen in Nederland, is dit jaar één van de meest besproken talenten op de Nederlandse velden. De Marokkaanse voetbalbond zou in maart 2019 contact hebben gehad met de familie van Ihattaren. Mark Wotte, oud-bondscoach van o.a. Marokko onder 23, gaf in het verleden tegenover de Telegraaf aan dat de jonge aanvallende middenvelder van PSV al een aantal jaar bekend is bij het scoutingsmechanisme van de Marokkaanse voetbalbond.
“Ik heb bondscoach Hervé Renard ingelicht over het debuut en de basisplaats van Ihattaren bij PSV”, gaf de inmiddels ontslagen bondscoach van Marokko U23 aan. “Zijn reactie was: ‘Het is een fantastisch talent en hij zou zeer welkom zijn, maar het gaat niet eenvoudig worden’.
Ihattaren zelf ziet zichzelf het liefst zo lang mogelijk spelen voor de Nederlandse jeugdploegen en nu geen definitieve beslissing te willen nemen. “Ik praat erover met mijn vader, moeder en broers, maar de uiteindelijke keuze komt op een later moment. Ik richt mij nu vol op PSV en Oranje onder 19”, gaf Ihattaren destijds aan.
7. Yassine Benrahou (Girondins de Bordeaux/FRA) – Frankrijk/Marokko – 20 jaar
Yassine Benrahou tekende zijn eerste profcontract bij Girondins de Bordeaux in augustus 2018. Dit seizoen wist hij drie wedstrijden te spelen in de Ligue 1. In hetzelfde jaar speelde hij twee interlands bij Marokko U20 tegen Mauritanië onder oud-bondscoach Mark Wotte. In mei 2019, gaf de Franse Marokkaan aan: “Momenteel concentreer ik mij op mijn club. Op dit moment haast ik mij niet. In het verleden heb ik wel deelgenomen aan een toernooi bij Marokko onder 20 om te zien hoe het Afrikaanse voetbal in elkaar zit.”, vertelde Benrahou. “Maar ik zou graag willen uitkomen voor het Franse elftal”, aldus de middenvelder.
8. Sofian Kiyine (Chievo Verona/ITA) – België/Italië/Marokko – 21 jaar
Sofiane Kiyine is een vaste waarde bij de jeugdelftallen van Marokko. De in België geboren zoon van een Marokkaanse vader en Italiaanse moeder, tekende in 2016 zijn eerste profcontract bij Chievo Verona. Na afloop van het seizoen 2018-19 lijkt hij een serieuze optie te zijn voor SSC Napoli. Volgens de Italiaanse media zou de Italiaanse topclub geïnteresseerd zijn in de Marokkaanse speler. De Belgische voetbalbond volgt de middenvelder, die nog steeds geen definitieve keuze gemaakt tussen Marokko, België en Italië, op de voet.
9. Zakaria Aboukhlal (PSV/NED) – Nederland/Libië/Marokko – 19 jaar
In januari 2019 werd Zakaria Aboukhlal opgeroepen voor Libië onder 23 , voor de dubbele confrontatie tegen Nigeria. De aanvaller, zoon van een Libische vader en een Marokkaanse moeder, is niet ingegaan op de uitnodiging. De spits, die in de Keuken Kampioen Divisie een vaste waarde is in het elftal van Jong PSV , wil het liefst spelen voor de jeugdelftallen van Oranje, maar sluit bij voorbaat een eventuele interlandcarrière bij Marokko of Libië in de toekomst niet uit.
10. Selim Amallah (Standard Luik/BEL) – België/Marokko – 22 jaar
Selim Amallah, geboren en getogen in België, is één van de meest besproken talenten in de Belgische competitie. Bij Excelsior Moeskroen was de middenvelder een vaste waarde en dat leverde hem onlangs een driejarig contact op bij Standard Luik. Het is nog de vraag of bondscoach Hervé Renard/Roberto Martinez hem zal oproepen voor het nationale elftal.