Ramadan Special: Iliass Bel Hassani

Ramadan Special: Marouan Toutouh
dinsdag, 5 juli 2016, 15:11
FIFA Ranking: Marokko stormt Afrikaanse Top-10 binnen
donderdag, 14 juli 2016, 10:44
Bekijk alles

Iliass Bel Hassani heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt tot een vaste kracht bij Heracles Almelo. Sinds het seizoen 2013/2014 maakt de middenvelder deel uit van de selectie van de Almeloërs en is hij niet weg te denken uit het basiselftal. Aankomend seizoen mag hij met Heracles Almelo zelfs aantreden in de voorronde van de Europa League, nadat FC Utrecht in de finale van de play-offs over twee wedstrijden opzij werd gezet. In verband met de Ramadan, hebben we de tweevoudige international van Jong Marokko een aantal vragen gesteld.

Hoe combineer je het vasten met topsport?
Ik vast al sinds mijn eerste jaar C, dus ben er best wel aan gewend geraakt. Het valt op zich wel te doen, echter is het wel veel zwaarder dan normaal natuurlijk. Ik slaap wel minder, omdat ik elke dag in de moskee ben tot laat, dus dat telt allemaal mee uiteindelijk.

Wat is je favoriete gerecht tijdens Ramadan?
Marokkaanse soep natuurlijk (harira), en de lekkere loempia’s die mijn moeder maakt.

Sta je voor Fajr nog op om te eten?
Ik slaap niet tussen het Maghreb en het Fajr gebed, omdat ik mijn gebeden in de moskee verricht. Rond 01:00 ’s nachts ga ik dan naar huis en hang ik nog rond met Tarik Kada (teamgenoot bij Heracles) tot 02:30. Daarna eten we wat voordat we gaan slapen.

Wat kan je sporters adviseren om te nuttigen tijdens de Iftar en de Suhoor?
Goed eten. Meestal gewoon naar je moeder luisteren. Ik eet meestal wel gezonde gerechten die me sterk maken. Gerechten met groenten en kip. En natuurlijk heel veel water drinken. Rond de 2 á 2,5 liter per dag.

Wat zijn je goede voornemens voor deze Ramadan?
Vaak de moskee bezoeken en op tijd bidden. Verder Sadaka geven, boeken lezen en meer verdiepen in de Islam.

Hoe reageren je medespelers/trainers (niet-moslims) op het feit dat je vast?
Er is daar gelukkig veel respect voor. Ik maak deel uit van een leuk team met jonge jongens, dus die weten meestal al wat de maand Ramadan inhoudt. Dus het is al duidelijk voor iedereen. En de staf steunt ons gelukkig. Wij trainen bijvoorbeeld maar één keer per dag, terwijl er twee trainingen op de planning staan.

Laatste boodschap aan de islamitische voetballiefhebbers.
Luister goed naar je ouders/familie. Wees trots op jezelf en op je geloof! We leven in een moeilijke tijd waar wij moslims als slechte mensen worden gezien. Laat aan al die mensen zien dat wij dat niet zijn.