Renard over kwestie Ziyech: “Ik ben degene die in de fout is geweest”

Einde Afrika-Cup voor Marokko u17
zondag, 21 april 2019, 16:59
Video: Doelpunt Hakim Ziyech vs Vitesse
dinsdag, 23 april 2019, 23:30
Bekijk alles

Hervé Renard heeft in het programma La Vestiaire toegegeven in het verleden in de fout te zijn geweest in de situatie rondom Hakim Ziyech. Onder de voormalige bondscoach Badou Zaki was Hakim Ziyech haast onomstreden, maar zijn rol in het elftal slonk na de aanstelling van Hervé Renard. Uiteindelijk nam Renard de aanvallende middenvelder niet mee naar de Afrika Cup. Daarop besloot Ziyech zich niet meer beschikbaar te stellen voor Marokko, zolang Renard nog bondscoach was.

“Toen ik bondscoach werd van Marokko, vond de eerste training plaats op maandag. De wedstrijd tegen Kaapverdië werd zaterdag gespeeld. We speelden uit, het veld was van kunstgras en er was te veel wind. Het was dus een typische Afrikaanse wedstrijd. Ik heb Ziyech op de tribune plaats laten nemen omdat ik alleen maar 18 spelers kon selecteren voor dit duel. Het begin was dus wat moeilijk”, vertelt Renard.

“Drie dagen later speelden wij weer een wedstrijd in Marokko, waar hij 25 minuten in actie kwam”, volgt de bondscoach van Marokko er aan toe. “Hij was daar niet echt blij mee. Ik heb een grote fout gemaakt, omdat ik amper met hem sprak. Elk speler deed zijn ding. Het trainingskamp kwam ten einde en iedereen verliet het trainingskamp”, aldus Renard.

“Daarna was de situatie wat verergerd”, legt de bondscoach uit. “Ziyech kwam met minder motivatie en was zeer vaak geblesseerd. Maar ik kan vandaag letterlijk zeggen dat het niet aan Hakim lag. Hij heeft zich nooit slecht gedragen gehad en heeft zich nooit van zijn slechte kant laten zien. Sterker nog; hij bleef altijd kalm en stil. Natuurlijk werd hij niet blij van de sportieve situatie, maar hij bleef wel positief. Het probleem is dat ik haast niet met hem hem gecommuniceerd”.

Renard nam Ziyech niet mee naar de Afrika Cup 2017. En ook voor de oefenduels tegen Tunesië en Burkina Faso werd de spelmaker van Ajax niet opgeroepen. Daarop besloot de Ajacied zich niet meer beschikbaar te stellen voor Marokko. Mede door bondsvoorzitter Fouzi Lekjaa werd een verzoening in gang gezet: “Een jaar later zei de bondsvoorzitter zei tegen mij dat wij met hem (Ziyech red.) moesten zitten. Hij speelde een fantastisch seizoen. Ik zei dat er geen enkel twijfel was om zijn talent en dat hij juist de speler is die we missen. Wij gingen naar Amsterdam. Na een gesprek van drie minuten was het al geregeld. Hij wilde terugkeren omdat hij erg gehecht is aan het nationaal elftal. Ik had had hem echt nodig en vandaag erken ik mijn fouten. Fouten die we maken moeten wij altijd toegeven. Ik ben 99% verantwoordelijk geweest voor die kwestie”, sloot Renard af.