Samenvatting persconferentie Vahid Halilhodžić

Marokko zakt op de FIFA-Ranking
woensdag, 7 april 2021, 14:58
Video – Amallah scoort twee keer tegen KAS Eupen
zaterdag, 10 april 2021, 2:00
Bekijk alles

Vandaag stond de persconferentie van bondscoach Vahid Halilhodžić gepland in het Mohammed VI voetbalcomplex. 11Lions heeft naar aanleiding daarvan een samenvatting gemaakt van de belangrijkste besproken punten.

Bondscoach Vahid Halilhodžić kreeg in de afgelopen periode kritiek over het aantal geselecteerde spelers. De bondscoach reageerde daarop met het volgende antwoord:

“Wij hebben in totaal 50 spelers in ons vizier staan, 47 daarvan hebben minuten kunnen maken in het Marokkaans elftal. Er zijn natuurlijk nog wat punten waar we aan moeten werken. In november was ik niet tevreden over het gedrag van sommige spelers. Ik zei het destijds en ik zal het nog een keer herhalen: “Die spelers zullen jullie nooit meer zien onder mij als bondscoach”.

Over het Marokkaanse elftal tijdens de kwalificatie:

“Er zijn goede en slechte punten. Van alle landen hebben wij de beste verdediging in de kwalificatiefase van de Afrika Cup. Ik ben niet tevreden omdat onze aanval niet de beste was. We zijn in totaal negen plaatsen gestegen op de FIFA Ranking. Voor het WK is het belangrijk voor ons om in de top 5 van Afrika te blijven”.

Nieuwe spelers Munir El Haddadi en Adam Masina :

“Adam Masina en Munir El Haddadi zijn een grote aanwinst voor het Marokkaanse elftal. We zijn zeer blij met deze spelers. Masina met zijn goede discipline, en Munir El Haddadi die tranen van blijheid kreeg toen hij uiteindelijk mocht uitkomen voor Marokko”.

Mogelijke ontslag en de rol van Mustapha Hadji:

“Mensen willen mij al weg. Ik ben hier niet gekomen om een overzicht te maken van meningen en wat iedereen van mij vindt. Ik ben hier om het Marokkaanse elftal te laten groeien. Mustapha Hadji werd ook veel bekritiseerd. Mustapha Hadji verdient respect. Hij werkt heel veel en zal met mij werken tot aan mijn laatste dag hier. Niemand zal hier iets aan veranderen. En het geld? Ik heb dat niet nodig. Ik heb al genoeg geïnvesteerd en leef natuurlijk van mijn passie”.

Elftal bouwen:

“Drie spelers speelden hun eerste wedstrijd in de laatste twee interlands. Het was mijn laatste test omdat wij al gekwalificeerd waren voor de Afrika-Cup. Ik heb veel ambities en Fouzi Lekjaa nog meer. We gaan er alles aan doen om beter te presteren. Met het elftal dat ik aan het opbouwen ben moeten we de twee komende WK’s spelen. Dit elftal heeft alles wat een elftal moet hebben om de twee komende WK’s te spelen. Wat het misschien moeilijk maakt is de mentaliteit”.

Nieuwe basisspelers:

“Chakla, Masina en El Haddadi hebben voor het eerst een basisplaats gehad in het Marokkaans elftal. Het was moreel verplicht om ze op te stellen. Ze spelen basis op het hoogste niveau. Vroeger hadden we een lijst van 53 spelers, vandaag hebben we maar een lijst van max 33 spelers die kans maken op het Marokkaans elftal. Die lijst wordt steeds kleiner en met de tijd spelen we met 11 vaste spelers in de basis tijdens elke wedstrijd”.

Badr Benoun en Achraf Bencharki:

“Benoun en Bencharki zaten in de voorselectie. Ik heb andere spelers geselecteerd. Ik ben zeer tevreden over Badr Benoun. Hij speelt goede wedstrijden, alleen zijn laatste was een beetje minder. Chakla speelt wekelijks tegen wereldspelers op het hoogste niveau. Met El Yamiq is er nu veel concurrentie”.

Twee linksbenige centrale verdedigers:

“Ik heb teams gezien in de Champions League waar ze met twee linksbenige centrale verdedigers spelen. Ik heb liever een rechtsbenige en linksbenige centrale verdediger. Ik volg natuurlijk alle spelers. Ik moet telkens een keuze maken. Ik kan zeker fouten maken. Ik ben geen expert”.

Botola Pro:

Elke wedstrijd van de Botola wordt geanalyseerd door leden van de technische staf. Ik vind dat de Botola spelers tekortkomen aan fysiek. Het is zeker een goede competitie, maar niet de beste in de wereld. De competitie in Engeland, Spanje en Italië zijn veel beter. Als een speler in de Botola Pro grote wedstrijden speelt dan roep ik hem zeker op. Kijk naar de Marokkaanse topscorers van tegenwoordig: En-Nesyri en El-Arabi. Als er spelers zijn van hun kaliber die in de Botola Pro te bewonderen zijn, dan zal ik ze zeker oproepen”.

Nieuwe speler(s):

“Er zal misschien een nieuwe speler in de toekomst geselecteerd worden in het Marokkaans elftal. Ik zeg MISSCHIEN! Maar ik geef weinig aandacht aan het individu. Ik kijk meer naar het collectief en ben echt gefocust op het klaarmaken van een team voor de WK kwalificatie”.

Motivatie:

“Er zijn een aantal spelers in het Marokkaanse elftal die niet meer gemotiveerd zijn, wanneer ze geen speeltijd krijgen. Ik tolereer dit echt niet. Een nationaal elftal is geen club. Een nationaal elftal is 40 miljoen Marokkanen. Wees dus respectvol! Ook wanneer we tegen een Senegal spelen dan is iedereen gemotiveerd, maar tegen de kleine landen zijn ze niet meer strijdlustig. Ze kijken naar de tegenstanders en denken dat ze al voor staan met een grote score. Dat is de bittere waarheid”.