“Vahid is een coach die zijn assistenten niet volledig vertrouwt”

Marokko bezet 24e plek op FIFA ranking en zit in pot 3 voor WK loting
donderdag, 31 maart 2022, 11:41
WK 2022: Marokko in poule F met België, Kroatië en Canada
vrijdag, 1 april 2022, 19:28
Bekijk alles

Vahid Halilhodzic kan rekenen op kritiek van Jerome Rothen. De oud-international van Frankrijk maakte Halilhodzic mee als trainer in zijn periode bij Paris Saint German en vindt hem een ouderwetse trainer. In zijn programma Rothen s’enflamme op RMC doet Rothen enkele uitlatingen over de bondscoach van Marokko.

“Ik heb een periode doorgebracht met Vahid Halilhodzic. Hij is een liefhebber van het spel, maar als je met hem te maken hebt als speler is hij echt vermoeiend. Hij is eveneens een coach die zijn assistenten niet volledig vertrouwt. Met de technologie waar we hedendaags over beschikken, is het onmogelijk om geen vertrouwen in je assistenten en stafleden te hebben. Je kan tegenwoordig niet alles zelf managen”, vertelt Rothen.

“Als trainer moet je op een psychologische wijze omgaan met je spelers”, vervolgt de oud-international van Frankrijk. “Hij blijft vasthouden aan de manier van trainen uit de jaren negentig en heeft zich daar niet verder in weten te ontwikkelen. Zo’n manier van trainen werkt vandaag de dag niet meer. En dat zie je iedere keer terug wanneer hij belangrijke spelers uit de selectie zet.”

“Één van zijn oud-assistenten, destijds bij Japan, gaf aan dat ze niet het respect krijgen die een assistent hoort te krijgen. Als het aan Vahid ligt, krijgt de assistent zo min mogelijk verantwoordelijkheden en taken, zodat hij ze op ieder moment uit de staf kan zetten. Dat is de keiharde realiteit”.

Volgens Rothen was de autoriteit van Halilhodzic zichtbaar nadat Marokko zich ten koste van Congo DR heeft gekwalificeerd voor het WK in Qatar. “Hij stelt zich superieur op ten opzichte van zijn spelers en zij durven niet met hem in discussie te gaan omdat ze bang zijn voor zijn reactie. Marokko heeft zich gekwalificeerd voor het WK en we hebben allemaal gezien dat de groep spelers dit niet samen met hem gevierd hebben. Terwijl we dat normaal gesproken altijd zien gebeuren”, aldus Rothen.