Van Franceville naar Moskou

Fantastische Idrissi leidt zege FC Groningen in
zaterdag, 17 september 2016, 13:38
En-Nesyri schenkt Malaga eerste winst van het seizoen
dinsdag, 20 september 2016, 22:18
Bekijk alles

Door Faouaz

Over een paar weken staat de eerste horde op het programma voor Marokko, op weg naar het mondiaal eindtoernooi, waar we sinds 23 juni 1998 van dromen. Het toernooi dat Marokko voor het laatst afsloot met tranen van Salaheddine Bassir en Tahar El Khalej, de ontgoocheling van de trefzekere Abdeljalil Hadda en de omstreden Driss Benzekri, die eindelijk eens zijn doel schoon wist te houden. Voor de meeste supporters is de laatste wedstrijd van Marokko op het WK, die Marokko met 3-0 won van Schotland, niet van het netvlies af te krijgen.

De tranen van Salaheddine Basser, Tahar El Khalej en Abdeljalil ‘Camacho’ Hadda vloeien nog steeds als we kijken naar de resultaten van de afgelopen 18 jaar. Niet lang na het WK van 1998 begon de dramatische reeks. Tijdens het eerste WK 2002 kwalificatiewedstrijd, liet Marokko dure punten liggen tegen Namibië. In Windhoek, de hoofdstad van Namibië, wist Marokko met 0-0 gelijk te spelen. Deze remise kostte Marokko uiteindelijk het WK, omdat Senegal met evenveel punten, meer doelpunten had gescoord in de kwalificatie en zich uiteindelijk kwalificeerde. We lieten het liggen tegen de kleintjes en de Marokkaanse droom veranderde in een nachtmerrie.

Twee jaar na het WK 2002 wist Marokko zich te plaatsen voor de finale van de Afrika Cup 2004, die uiteindelijk van Tunesië werd verloren. Ondanks dat de nationale ploeg de beker in Tunesië achter moest laten, werd er met goede moed gekeken naar de WK 2006 kwalificatie. Een elftal dat bestond uit een mix van ervaring en jong talent. Met spelers zoals o.a. Noureddine Naybet, Talal El Karkouri, Abdessalam Ouaddou, Youssef Safri, Houcine Kharja, Jaouad Zairi, Youssef Mokhtari en Marouane Chamakh, hadden de meeste supporters vertrouwen in de kwalificatie, die Marokko naar het mondiale eindtoernooi in Duitsland zou leiden. We mochten opnieuw dromen van het WK.

Marokko moest in de eerste kwalificatiewedstrijd aantreden tegen Malawi. Met de eerste WK 2002 kwalificatiewedstrijd tegen Namibië in gedachten, reisde de ploeg van toenmalige bondscoach Badou Zaki af naar de Malawische stad Blantyre. Malawi pakte in totaal zes punten gedurende de WK 2006 kwalificatie, waarvan één punt tegen Marokko. Opnieuw een valse start voor het Marokkaans elftal en aan het einde van de kwalificatie, uiteraard los van de omhaal van El Karkouri tegen Tunesië, bleken dit dure punten te zijn. Een goed begin is meestal het halve werk, maar bij het nationaal elftal staat dat kennelijk niet in het spreekwoordenboek. Weer geen WK!

De derde droom gaat van start wanneer Roger Lemerre aangesteld wordt als bondscoach van Marokko. Voor de WK 2010 kwalificatie zat Marokko in een poule met Kameroen, Togo en Gabon. Het moest gebeuren en het gevoel was er dat het toen echt moest gaan gebeuren. Marokko beschikte over een elftal dat bestond uit Mounir El Hamdaoui, Mbark Boussoufa en weer eens een keeper uit Europa; Karim Zaza. De eerste wedstrijd van de kwalificatie werd niet gespeeld in Windhoek of Blantyre, maar in Casablanca. Het enthousiasme rees naarmate de wedstrijd naderde, maar daar waar je in de afgelopen edities kritiek had op een gelijkspel, bleef je dit keer met lege handen achter. Gabon kwam, speelde en won met 1-2. Wanneer je tijdens een kwalificatiewedstrijd weet te verliezen in eigen huis, betekent dat meestal het einde. Laten we deze WK kwalificatie, die te boek staat als de slechtste kwalificatie ooit, maar gauw vergeten.

Droom nummer vier leeft op wanneer de Marokkaanse voetbalbond Eric Gerets aanstelt als bondscoach van Marokko. De Belgische oefenmeester, die te boek staat als een meertalige trainer, stelt een nieuw elftal samen. Zo maken o.a. Younès Belhanda, Abdelhamid El Kaoutari en Youssef El Arabi onder Gerets hun debuut voor Marokko. In een groep met Gambia, Ivoorkust en Tanzania, onderneemt Marokko weer eens een poging om na 16 jaar weer eens aanwezig te zijn op het Wereldkampioenschap voetbal. Daar waar je denkt dat Marokko eindelijk de kwalificatie met een overwinning zal starten, kom je van een koude kermis thuis. Opnieuw worden de drie belangrijke punten niet gepakt door een 1-1 gelijkspel in Gambia en uiteindelijk kwalificeert Marokko zich opnieuw niet voor het WK. Start met drie punten nou eens een keer!

Met nog een paar weken te gaan, zullen we belanden in droom vijf. In Franceville moet Marokko het opnemen tegen Gabon. Wat zou het toch mooi zijn als Marokko er in slaagt de kwalificatie te beginnen met drie punten. We hopen met z’n allen dat we er in 2018 weer bij zullen zijn. Eindelijk weer eens Marokko op het WK. Eindelijk weer eens die Nederlandse commentatoren, die Marokkaanse achternamen op een vreselijke manier uitspreken. Marokko zal op 8 oktober beginnen in Franceville en In Sha Allah eindigen op 14 juni 2018 in Moskou. En anders zal ik maar met mijn zesde droom moeten beginnen…