Voorbeschouwing: Egypte – Marokko

Video: Het veld in Port-Gentil ligt er dramatisch bij
zaterdag, 28 januari 2017, 17:41
Video – Doelpunt Hakim Ziyech tegen ADO Den Haag
zondag, 29 januari 2017, 15:31
Bekijk alles

Het Marokkaans elftal wist zich afgelopen dinsdag knap te kwalificeren voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De ploeg van Hervé Renard neemt het vanavond om 20:00, in de laatste kwartfinale, op tegen Egypte. De Farao’s kroonden zich tot groepswinnaar in poule D door Ghana afgelopen woensdag met 1-0 te verslaan. In Port-Gentil, waar het veld er dramatisch bij ligt, nemen beide ploegen het tegen elkaar op voor een plek in de halve finale. De winnaar speelt aankomende woensdag in de halve finale tegen Burkina Faso, dat gisteren Tunesië met 2-0 wist te verslaan.

In de onderlinge wedstrijden tussen Marokko en Egypte trok Marokko in het verleden aan het langste eind. Van de 26 ontmoetingen won Marokko dertien duels, werden er elf wedstrijden gelijkgespeeld en won Egypte twee keer. De laatste keer dat Egypte wist te winnen van Marokko, was tijdens de Afrika Cup 1986 in eigen land. In de halve finale wisten de Farao’s met 1-0 te winnen van de Atlasleeuwen en in de finale werd Kameroen via strafschoppen verslagen. De laatste keer dat beide landen zich wiste te treffen was tijdens de groepsfase van de Afrika Cup 2006, eveneens in Egypte. Dat duel eindigde in een 0-0 gelijkspel.

In 2011 kwamen Marokko en Egypte elkaar tegen op de Afrika Cup U23. De Olympische elftallen van beide naties namen het tegen elkaar op in de halve finale. Marokko won met 2-3 van de Egyptenaren, waar frappant genoeg zeven spelers van het huidige Egyptische nationale team, deel uit maakten van dat efltal. Ahmed El Shenawi (doelman), Ahmed Hegazy (verdediger), Mohamed El Neny (middenvelder), Omar Gaber (middenvelder), Mohamed Salah (aanvaller), Ahmed Hassan (aanvaller) en Marwan Mohsen (aanvaller) kwamen allen in actie op de Afrika Cup U23 in Marokko en maken deel uit van de huidige Afrika Cup 2017 selectie van de Egyptenaren. Yassine El Kharroubi, nu de derde doelman van Marokko, was de enige speler die uitkwam op dat toernooi.

In de afgelopen elf jaar won Egypte drie Afrika Cup titels (2006, 2008 en 2010), maar kwalificeerde zich opvallend genoeg niet voor de drie daaropvolgende edities. In de Afrika Cup 2017 kwalificatie, eindigde Egypte als groepswinnaar ten koste van Nigeria. De kwartfinale van dit toernooi werd bereikt via één gelijkspel (Mali) en twee overwinningen (Oeganda en Ghana).

“Marokko is een sterke en georganiseerde ploeg”, liet Hector Cuper weten op de persconferentie. “Ze zijn verdedigend ijzersterk en beschikken over een groep getalenteerde spelers. Ze worden gezien als titelkandidaat. Ik heb altijd gezegd dat er geen enkele zwakke tegenstander bestaat op dit toernooi.”

“Het zal voor beide ploegen een lastige opgave worden”, vervolgt de bondscoach van Egypte. “Mede door het weer, door de conditie van het veld en dat de spelers vermoeid zijn door het spelen van drie duels in acht wedstrijden. Beide trainers gaan voor de winst en om te winnen moet je scoren. Je kan zeggen dat we goed kunnen verdedigen, maar we zijn niet van plan om verdedigend te spelen. Marokko heeft achterin ook alles op orde, maar zij hebben een sterke aanval. Beide landen gaan voor de winst.”

Hij scoorde de enige treffer tegen Ivoorkust en mocht op de persconferentie verschijnen. Rachid Alioui geeft aan dat het geen makkelijke wedstrijd zal worden tegen de Egyptenaren: “Het is nooit makkelijk om tegen Egypte te spelen, maar ik denk dat we een goed resultaat kunnen boeken door hard te werken. We staan klaar om te strijden en om te winnen. Het doelpunt van Mustapha Hadji (tegen Egypte in 1998) is een doelpunt uit het verleden. Hij adviseert ons als aanvallers en daar moeten we hem in volgen. Het zal lastig zijn om hetzelfde spel als hem te bereiken, maar we zullen ons best doen. De wedstrijd tegen Egypte is net als tegen Ivoorkust een finale. We zijn voorbereid op iedere situatie en we staan op het veld om te winnen. We nemen het op tegen een sterke tegenstander, dus we moeten van onze eigen kracht uitgaan”, sloot de aanvaller van Nîmes Olympique af.

“In een toernooi zoals deze, zal je je aan iedere situatie moeten aanpassen. We moeten mentaal sterk zijn om dat we ons willen kwalificeren voor de halve finale”, gaf bondscoach Hervé Renard aan op de persconferentie. “Iedereen kent Egypte. Het is een sterke ploeg en het is een goede toernooiploeg. Ik heb vaak tegen Egypte gespeeld en ik weet wat voor ploeg dit is. Ze beschikken over vechtersmentaliteit en gaan altijd voor de titel op dit soort toernooien. Ik heb het nooit eerder opgenomen tegen Hector Cuper, maar we zullen zien wat het resultaat zal zijn na de wedstrijd. Iedere wedstrijd brengt een andere situatie met zich mee. We zullen de juiste strategie hanteren. Ik weet dat Egypte een defensieve strategie hanteert en uiteindelijk gebruik maakt van ontstane ruimtes, maar ik weet hoe ik ze zal bestrijden.”

Hervé Renard vervolgt: “Ik heb voor het toernooi aangegeven dat ons doel het bereiken van de kwartfinale is, maar ik heb nooit gezegd dat het ons eindstation moest zijn. We maken deel uit van de laatste acht ploegen op dit toernooi en we zullen door moeten gaan. We werken goed samen en we willen zover mogelijk eindigen. Het verleden behoort tot het verleden. Beide ploegen zijn goed, maar zondag is alweer een andere dag. We moeten winnen om de supporters tevreden te houden. Ik krijg enorm veel berichten van supporters die blij zijn met waar Marokko nu mee bezig is en dat maakt mij sterker. Er wordt nu alles van mij verwacht en ik zal mijn best doen. Ik wil geschiedenis schrijven”, sloot de bondscoach van Marokko af.

Er gaan geruchten dat Youssef En-Nesyri wegens ziekte niet beschikbaar is voor de wedstrijd van vanavond. De Marokkaanse voetbalbond heeft nog geen enkele uitspraak gedaan over de mogelijke afwezigheid van de spits van Malaga CF. De wedstrijd is te zien op de volgende kanalen:

  • Fox Sports 2 (Nederlands commentaar)
  • beIN Sports HD 1 Max (Arabisch commentaar)
  • beIN Sports HD 2 Max (Arabisch commentaar)
  • beIN Sports HD 3 FR (Frans commentaar)
  • British Eurosport 1 (Engels commentaar)