Voorbeschouwing: Gabon – Marokko

“Een moment waar ik lang op heb moeten wachten”
donderdag, 6 oktober 2016, 21:00
Munir blinkt uit in gelijkspel Marokko, Ivoorkust wint
zaterdag, 8 oktober 2016, 23:15
Bekijk alles

Voor het Marokkaans elftal en vanzelfsprekend de Marokkaanse voetbalfans staat morgen een beladen wedstrijd op het programma. In het kader van de WK Kwalificatie neemt het Marokkaans elftal het in Franceville op tegen Gabon. De huidige nummer 108 van de wereld is een ware angstgegner voor het Marokkaans elftal. In de laatste vijf wedstrijden tussen beide landen won Gabon drie keer, Marokko één keer en werd er één keer gelijkgespeeld.

De laatste keer dat Marokko van Gabon wist te winnen, bestond de selectie uit o.a. Nourdin Boukhari, Faouzi El Brazi, Hicham Mahdoufi, Jawad Ouaddouch en Bouchaib El Moubarki, die zelf twee keer scoorde en twee doelpunten wist voor te bereiden in een wedstrijd die in 6-0 eindigde. Sindsdien heeft Gabon zich onder leiding van de Franse bondscoach Alain Giresse weten te ontwikkelen tot een degelijke Afrikaanse voetballand. Marokko werd daarop tweemaal verslagen in de WK en Afrika Cup 2010 kwalificatie. In Casablanca verloor Marokko met 1-2 en in Libreville werd Marokko met 3-1 opzij gezet. Gabon miste het WK, maar kwalificeerde zich ten koste van Marokko wel voor de Afrika Cup 2010.

Onder Eric Gerets kwalificeerde het Marokkaans elftal zich voor de Afrika Cup 2012, dat in Gabon en Equatoriaal-Guinea werd gehouden. Marokko werd met gastland Gabon geplaatst in Poule C, en het treffen tussen beide nationale elftallen eindigde in een thriller voor Marokko. Kharja bracht Marokko in de 24e minuut op voorsprong, maar keek in de 79e minuut aan tegen een 2-1 achterstand. Door twee fouten achterin, veranderde de voorsprong van Marokko binnen twee minuten in een achterstand. Houssine Kharja maakte in de 90e minuut gelijk via een penalty, maar diep in blessuretijd trok Gabon via een vrije trap aan het langste eind. Gabon schakelde Marokko uit in de eerste ronde van de Afrika Cup.

De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was op 5 maart 2014. Onder interim bondscoach Hassan Benabicha, die de ontslagen Rachid Taoussi voor één duel op moest volgen, speelde de nationale ploeg in Marrakech met 1-1 vriendschappelijk gelijk tegen Gabon. Youssef El Arabi scoorde de enige treffer voor Marokko vanaf 11 meter. Voor Gabon was Malick Evouna, spits van nota bene Wydad Casablanca, trefzeker.

Het Marokkaans elftal moet zaterdagmiddag met twee trauma’s af zien te rekenen. Zo moet Gabon voor het eerst sinds tien jaar eens een keer verslagen worden én moet Marokko eindelijk weer eens de eerste WK kwalificatiewedstrijd zien te winnen. De eerste wedstrijd op een WK Kwalificatie werd niet gewonnen voor het eindtoernooi van 2002, 2006, 2010 en 2014. In de WK Kwalificatie van 2002 speelde Marokko de eerste wedstrijd gelijk tegen Namibië en vier jaar later remiseerde de nationale ploeg tegen Malawi. Gabon gooide in de eerste wedstrijd van de WK2010 kwalificatie roet in het eten en in de WK2014 kwalificatie wist Marokko tijdens de eerste wedstrijd punten te morsen tegen Gambia.

Winst in Franceville is noodzakelijk wil Marokko een eerste stap zetten richting het WK2018 in Rusland. Het Marokkaans elftal is echter wel gehavend, door blessures van Medhi Benatia en Mounir Obbadi. Spelers die onder oud-bondscoach Badou Zaki en de huidige oefenmeester Hervé Renard verzekerd zijn van een plek in het elftal. Het ontbreken van Sofiane Boufal is ook een aderlating voor ieder de het Marokkaans elftal een warm hart toedraagt. De bewegelijke buitenspeler heeft in zijn enige twee interlands voor Marokko voor een onmisbare kwaliteitsimpuls gezorgd, dat naar meer smaakt.

Bondscoach Hervé Renard heeft wel beroep gedaan op Mbark Boussoufa en Youssef El Arabi, die in eerdere duels ontbraken. Ondanks de overstap van beide internationals naar competities uit het Midden-Oosten, hebben ze bij Hervé Renard een dermate goede indruk achtergelaten om terug te keren in de selectie. Gabon – Marokko begint zaterdagmiddag om 17:00 Nederlandse tijd en zal op beIN Sport 1 uitgezonden worden.