Voorbeschouwing: Marokko – Gabon

Video: Heer-lij-ke treffer van Mohamed Rayhi
vrijdag, 6 oktober 2017, 23:15
Opstelling Marokko – Gabon
zaterdag, 7 oktober 2017, 12:51
Bekijk alles

Het Marokkaans elftal staat vanavond voor een moeilijke opgave. De ploeg van bondscoach Hervé Renard dient vanavond in Casablanca af te rekenen met Gabon om het WK binnen handbereik te houden. Na het gelijkspel van Ivoorkust in Mali profiteert het Marokkaans elftal optimaal bij een overwinning op Gabon. Bij een gelijkspel vanavond houdt Marokko zicht op het WK, maar dan zullen de Leeuwen van de Atlas begin november moeten winnen in Ivoorkust. Bij verlies vanavond is Marokko niet per definitie uitgeschakeld; de ploeg heeft kwalificatie dan niet meer in eigen hand.

Marokko en Gabon stonden 15 keer eerder tegenover elkaar. Van alle confrontaties won Marokko er acht, speelde twee keer gelijk en verloren de Leeuwen van de Atlas vijf keer van Gabon. Gabon is een ware angstgegner voor Marokko als het gaat om kwalificatieduels. De laatste keer dat Marokko in een officiele wedstrijd wist te winnen van Gabon was in 2003. In de Afrika Cup 2004 kwalificatie was Marokko met 2-0 te sterk door doelpunten van Moha El Yaagoubi en Jaouad Zairi.

Marokko trof Gabon twee keer eerder aan in WK kwalificatieverband. In aanloop naar kwalificatie voor het WK van 1998 rekende Marokko zowel thuis (2-0) als uit (0-4) met Gabon. Aan de WK2010 kwalificatie hield Marokko geen goede herinneringen over. Thuis in Casablanca werd er met 1-2 verloren en in Libreville waren de Gabonezen met 3-1 te sterk. Voor die thuiswedstrijd tegen Gabon, maakten Medhi Benatia, Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa en Nabil Dirar al deel uit van de selectie van Marokko. Uiteindelijk eindigde Marokko laatste, in een poule waar ook Kameroen en Togo deel van uitmaakten.

In de eerste wedstrijd van de lopende WK kwalificatie speelde Marokko met 0-0 gelijk in Gabon. De ploeg van Hervé Renard kon zich achteraf rijk rekenen met het behaalde resultaat in Franceville. Zelf creëerde Marokko weinig kansen, terwijl doelman Munir El Mohamedi Marokko met enkele goede reddingen wist te behoeden van een nederlaag.

Bondscoach Hervé Renard liet afgelopen week het volgende weten op de persconferentie in aanloop naar dit duel: “Pierre-Emerick Aubameyang is een wereldspeler die over ontzettend veel kwaliteit beschikt. Maar wij gaan uit van de kracht van ons gehele elftal. Het nationale team is op de goede weg. De sfeer in het stadion zal geweldig zijn en de spelers zullen dat zaterdag meemaken. De spelers kunnen niet wachten op de wedstrijd tegen Gabon. Het zal een lastige wedstrijd zijn, maar ik hou van dit soort wedstrijden. Ik heb als trainer nooit eerder van Gabon verloren en aanstaande zaterdag zullen we die reeks voort gaan zetten”.

Marouane Da Costa is de enige speler die vanwege een blessure het trainingskamp heeft moeten verlaten. Badr Banoun is opgeroepen als zijn vervanger. Aanvankelijk werd de verdediger van Raja Casablanca bij de selectie gehaald om Jawad El Yamiq te vervangen, maar zijn blessure blijkt uiteindelijk mee te vallen. Ook de blessure van Ismael El Haddad, aanvaller van Wydad Casablanca, bleek uiteindelijk niet ernstig. De spelers die voor dit duel op scherp staan zijn Romain Saiss, Fouad Chafik, Mbark Boussoufa, Karim El Ahmadi en Khalid Boutaib. Een gele kaart tegen Gabon betekent een schorsing voor de laatste kwalificatiewedstrijd, in en tegen Ivoorkust.

De wedstrijd is vanaf 21:00 (Nederlandse tijd) live te zien op Al Aoula HD, Al Aoula, Arryadia HD en Arryadia.

Vermoedelijke opstelling:
Munir El Mohamedi; Nabil Dirar, Medhi Benatia, Romain Saiss, Achraf Hakimi; Mbark Boussoufa, Karim El Ahmadi, Younes Belhanda; Hakim Ziyech, Nordin Amrabat, Khalid Boutaib.