Voorbeschouwing: Marokko – Ivoorkust

El Kabir keert terug naar de Super Lig
dinsdag, 24 januari 2017, 10:59
Marokko begint met deze elf namen
dinsdag, 24 januari 2017, 19:00
Bekijk alles

Het uur van de waarheid nadert voor het Marokkaans elftal én de Marokkaanse supporters. Vanavond om 20:00 nemen Marokko en Ivoorkust het tegen elkaar op voor een plek in de kwartfinale. Verliest Marokko vanavond, dan strandt de ploeg van bondscoach Hervé Renard in de groepsfase. Bij iedere andere resultaat, kwalificeert Marokko zich voor de kwartfinale.

Ivoorkust is een ware angstgegner voor het Marokkaans elftal. Van de laatste zes wedstrijden tussen beide ploegen, gingen er drie verloren en speelde Marokko drie keer gelijk. In 2015 verloor Marokko, destijds onder oud-bondscoach Badou Zaki, in Agadir met 0-1 van De Oranje Olifanten. In Marrakech wist Marokko door een laat doelpunt van Hamza Abourazzouk ternauwernood een 2-2 gelijkspel af te dwingen, in Abidjan scoorde El Arabi de enige treffer voor Marokko in een wedstrijd die met 1-1 eindigde. Vorig jaar speelde Marokko voor het WK 2018, onder Hervé Renard met 0-0 gelijk tegen de Ivorianen.

De laatste keer dat Marokko wist te winnen van de Olifanten was in 1994. De Atlasleeuwen werkten de Afrika Cup 1996 kwalificatie af en wisten met 1-0 te winnen in Casablanca. De laatste keer dat Marokko het in een Afrika Cup moest opnemen tegen Ivoorkust, was in 2006. In de groepsfase werd met 0-1 verloren, door een strafschop die onterecht werd gegeven.

Ivoorkust bondscoach Michel Dussuyer weet dat het een lastige opgave zal zijn voor zijn ploeg: “Ik heb mijn spelers al te kennen gegeven dat we met deze wedstrijd om moeten gaan alsof het een finale is. We kennen het belang van dit cruciale duel en beseffen dat het een moeilijke wedstrijd zal zijn. We beschikken over kwaliteiten die we gedurende de wedstrijd moeten tonen. We hebben een valste start gehad, maar ik ben er van overtuigd dat we de stijgende lijn naar boven zullen pakken”.

Karim El Ahmadi gelooft in een overwinning: “Het zal een lastige wedstrijd worden. Ivoorkust is een sterke ploeg en tevens de titelhouder, maar wij hebben er vertrouwen in en we zijn mentaal en lichamelijk sterk. Het zal zeker een finale worden tegen Ivoorkust en hopelijk zullen we deze winnen en kwalificeren naar de kwartfinale.”

Voor bondscoach Hervé Renard moet het Marokkaans elftal met uiterste concentratie omgaan met dit duel: “Ik heb altijd gezegd dat uiterste concentratie één van de ingrediënten is om te slagen op de Afrika Cup. Je staat altijd wel voor verrassingen en voor moeilijke situaties, maar concentreren en het vormen van een collectief is de sleutel naar succes. Het is ook lastig om de scenario’s in het verloop van het toernooi vast te stellen, zoals we hebben gezien in de wedstrijd tegen Togo. Het enige wat telt is het eindresultaat. Ivoorkust heeft een elftal dat bestaat uit fantastische spelers. We moeten er staan tijdens deze krachtmeting”.

Marokko beschikt over twee voordelen ten opzichte van Ivoorkust. Zo heeft het nationale elftal van Marokko aan één punt genoeg om voor het eerst sinds 2004 weer eens te kwalificeren voor de kwartfinale van een Afrika Cup en heeft Marokko de voormalige oefenmeester van Ivoorkust als bondscoach.

Vermoedelijke opstelling Marokko:
Munir – Benatia – Da Costa – Saiss – Mendyl – El Ahmadi – Boussoufa – Dirar – El Kaddouri – Fajr – Bouhaddouz

 
De wedstrijd zal uitgezonden worden op:

  • Fox Sports 2 (Nederlands commentaar)
  • Bein Sports HD 2 (Frans commentaar)
  • Bein Sports MAX 1 HD (Arabisch commentaar)
  • British Eurosport 1 (Engels commentaar)