Voorbeschouwing: Marokko – Oezbekistan

Foto’s : Training Marokkaanse elftal
maandag, 26 maart 2018, 20:54
Opstelling Marokko – Oezbekistan
dinsdag, 27 maart 2018, 19:21
Bekijk alles

Marokko neemt het vanavond in Casablanca voor het eerst in de voetbalgeschiedenis op tegen Oezbekistan. Het land, dat sinds 1991 onafhankelijk is, maakte tussen 1924 en 1991 deel uit van de Sovjet Unie, waar Marokko wel tussen 1963 en 1985 drie keer tegen heeft gespeeld. Marokko speelde één keer gelijk en verloor twee keer. In 1963 werd er door Marokko in Casablanca met 1-1 gelijkgespeeld, in 1978 werd er met 2-3 verloren in Marrakech. In 1985 verloor Marokko in de halve finale van de Nehru cup met 0-1 van de Sovjet Unie, die dat toernooi uiteindelijk won door Joegoslavië met 2-1 in de finale te verslaan.

Oezbekistan kwalificeerde zich tot op heden nog geen enkele keer voor het WK. De afgelopen WK kwalificatie eindigde Oezbekistan op de vierde plek in poule A, wat tot het ontslag leidde van Samvel Babayan. Momenteel leidt oud-international Timur Kapadze als interim bondscoach het elftal, die zich wel kwalificeerde voor de Azië Cup van 2019. Na het WK zal de bondscoach van Iran, Carlos Queiroz, naar alle waarschijnlijkheid worden gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van Oezbekistan.

Oezbekistan, dat op de 72e plek staat op de FIFA Ranking, kent voornamelijk spelers uit de eigen competitie. Zo zijn er zeven spelers geselecteerd die actief zijn bij Lokomotiv Tashkent en vijf spelers van Pakhtakor Tashkent. Verder zien we enkele internationals die actief zijn in de China, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Mbark Boussoufa komt een oude bekende tegen. Zo speelde de Marokkaanse international samen met Odil Akhmedov bij Anzhi Makachkala. Tegenwoordig komt de Oezbeekse verdediger uit voor Shanghai SIPG.

Marokko bereidt zich met het oefenduel tegen Oezbekistan voor op het WK in Rusland. Afgelopen vrijdag won de ploeg van bondscoach Hervé Renard met 2-1 van Servië. De bondscoach blikte gisteren terug op die wedstrijd op de persconferentie:”Ik heb tijdens dat duel bepaalde dingen gezien die veel beter moeten op het WK. We moeten werken aan balverlies op cruciale momenten. We zullen zeer intelligent en tactisch met het spel om moeten gaan”, gaf Renard aan. De bondscoach gaf eveneens aan dat Oezbekistan geen bekende tegentander is: “Het nationale elftal van Oezbekistan is niet erg bekend in Afrika, maar het is een goed voetballend elftal. Deze ploeg is fysiek ontzettend sterk”, aldus Renard.

Renard gaf aan vooral met de reserves aan te treden tegen Oezbekistan. Vanwege de blessures van Yassine Bounou (Girona CF), Ait Bennasser (SM Caen) en Yassin Ayoub (FC Utrecht), heeft de bondscoach twee spelers van Wydad Casablanca aan de selectie toegevoegd. Gisteren ontvingen Salaheddine Saidi en Mohamed Nahiri het heugelijke nieuws om zich bij het Marokkaans elftal te melden.

Het oefenduel tegen Oezbekistan wordt om 21:00 (Nederlandse tijd) uitgezonden op Arryadia en Al-Aoula.

Vermoedelijke opstelling Marokko:
Ahmed Reda Tagnaouti; Oualid El Hajjam, Badr Benoun, Romain Saiss, Achraf Hakimi; Sofyan Amrabat, Amine Harit, Faycal Fajr; Sofiane Boufal, Zakaria Labyad, Walid Azaro.