Voorbeschouwing: Marokko – Servië

Renard: “Zeventien spelers zijn zeker van een plek op het WK”
vrijdag, 23 maart 2018, 8:55
Video: Marokkaanse supporters in Turijn
vrijdag, 23 maart 2018, 14:28
Bekijk alles

Marokko neemt het vanavond in Turijn voor het eerst in de voetbalgeschiedenis op tegen Servië. Sinds de onafhankelijkheid van het land in 2006, is er geen enkel duel geweest tussen de twee landen. Ook nadat Servië tussen 2003 en 2006 deel uitmaakte van de confederatie Servië en Montenegro, heeft Marokko geen enkel duel tegen het land gespeeld. Marokko heeft wel een aantal keer gespeeld tegen voormalig Joegoslavië, waar Servië tot 2003 deel van uitmaakte. In 1960 (Casablanca 0-5) en 1961 (Belgrado 3-2) oefende Marokko tweemaal tegen Joegoslavië. Beide duels gingen verloren. In 1971 (1-0 verlies) en in 1975 (0-0) troffen beide landen elkaar in het kader van de Mediterraanse Spelen.

Servië kwalificeerde zich onder oud-bondscoach Slavoljub Muslin als groepswinnaar voor WK2018 in een poule met Ierland, Wales, Oostenrijk, Georgië en Moldavië. Het contract van de oud-trainer van o.a. Raja Casablanca werd desondanks verscheurd, nadat de Servische voetbalbond van mening was dat er in aanloop naar het WK een nieuwe weg ingeslagen moest gaan worden. De selectie van de huidige bondscoach Mladen Krstajić kent een aantal spelers die niet in de minste competities spelen. Zo bestaat de selectie uit o.a. Dusan Basta (Lazio Roma), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio Roma), Branislav Ivanovic (Zenith St Petersburg), Matija Nastasic (Schalke 04), Aleksandar Kolarov (AS Roma), Nemanja Matic (Manchester United) en Dusan Tadic (Southampton). Met doelman Vladimir Stojkovic (FK Partizan) en verdediger Vujadin Savic (Rode Ster Belgrado), kent de Servische selectie maar twee spelers uit eigen competitie.

Met de oefenwedstrijd tegen Servië op het programma bereidt het Marokkaans elftal zich op voor het WK in Rusland. Er is vanuit de pers en de publieke opinie veel kritiek geweest op de sparringspartners van Marokko. Bondscoach Hervé Renard verklaarde gisteravond op de persconferentie waarom er deze maand tegen Servië, maar ook tegen Oezbekistan zal worden gespeeld: “We spelen tegen een ploeg met veel kwaliteiten en die ook zal deelnemen aan het WK. We zijn het niet gewend om tegen dit soort ploegen te spelen, maar dit keer is het een goede optie voor Marokko. De wedstrijd tegen Oezbekistan is een wedstrijd die we serieus moeten nemen, zoals we dat met iedere wedstrijd doen”, gaf Renard aan. “Marokko heeft veel contact gehad met verschillende federaties”, vervolgt Renard. “Maar er zijn niet zoveel ploegen op het WK die met een Afrikaanse tegenstander in de poule zitten. Het is ook aan de andere federaties om een vriendschappelijke wedstrijd voor te stellen. Dat allemaal brengt ons helaas niet in een positie om de tegenstander zelf uit kunnen kiezen. Binnenkort zullen er drie vriendschappelijke wedstrijden worden gespeeld. De Marokkaanse voetbalbond heeft dat voor 99% rond”, verklaarde Renard.

Aleksandar Kolarov maakte een opvallende opmerking tijdens de persconferentie eerder deze week. Zo gaf de verdediger van AS Roma aan het Marokkaans elftal en diens spelers niet te kennen. Een opvallende uitspraak van de Serviër, die met zijn ploeg AS Roma in december 2017 met 0-1 verloor van Juventus, door een doelpunt van niemand minder dan Medhi Benatia. Hervé Renard haakte daar op in: “De meeste van de aanwezigen zullen de reacties van enkele Servische spelers wel mee hebben gekregen. Ze kennen het Marokkaans elftal niet. Het is dus aan ons om ze te laten zien dat we het verdienen om bekend te zijn”, aldus Renard.

Vanwege blessures moet Marokko het vanavond doen zonder doelman Yassine Bounou en middenvelder Youssef Ait Bennasser. Achraf Hakimi verliet het trainingskamp van Marokko tussentijds, nadat hij een blessure opliep op de training. Na een bliksembezoek aan de medische staf van Real Madrid is gebleken dat zijn blessure niet ernstig is en heeft hij toestemming gekregen om weer deel te nemen aan het trainingskamp van Marokko in Turijn. Yassin Ayoub is vanwege een knieblessure een twijfelgeval voor de interland van vanavond.

Hervé Renard heeft in Ayoub El Kaabi één debutant opgeroepen. Verder keren Zakaria Labyad (FC Utrecht), Yassin Ayoub (FC Utrecht), Marouane Da Costa (Istanbul BB), Yacine Bammou (FC Nantes) en Walid Azaro (Al-Ahly) na een aantal interlands afwezig te zijn, weer terug in de nationale ploeg. Voor het Marokkaans elftal is het treffen tegen Servië weer een krachtmeting met een Europees land. Marokko trof voor het laatst een Europees land tijdens de voorbereiding op de Afrika Cup 2017. Van Finland werd er met 0-1 verloren.

De wedstrijd wordt om 20:30 (Nederlandse tijd) uitgezonden op Arryadia en Fox Sports 2.

Vermoedelijke opstelling:
Munir; Dirar, Benatia, Saïss, Mendyl; Boussoufa, El Ahmadi, Belhanda; Ziyech, Amrabat, Boutaïb