Mbark Boussoufa debuteerde onder toenmalig bondscoach Mhammed Fakher voor Marokko. Twaalf jaar en negen bondscoaches later mag de 33-jarige middenvelder zich eindelijk opmaken voor deelname aan het WK. Daar waar het Boussoufa het met Marokko in 2010 en 2014 niet lukte, kwalificeerde hij zich wel voor WK2018, dat gespeeld zal worden in het land waar hij zes jaar in clubverband actief was. In gesprek met FIFA.com, blikt Boussoufa vooruit op het WK.
Menig Marokkaans voetbalfan kwam op 1 december van een koude kermis thuis toen bekend werd dat Marokko het tegen Iran, Portugal en Spanje op moest nemen. Maar volgens de Marokkaans international is er alles mogelijk. “Het is een lastige groep, dus we moeten ons beste beentje voorzetten. Het elftal zal klaarstaan om een goed resultaat neer te zetten. We zullen het tegen een aantal sterke elftallen op moeten nemen en we weten wat we kunnen verwachten. We moeten het allemaal op ons af laten komen”, liet Boussoufa weten.
Dat Marokko zich voor het eerst in 20 jaar wist te kwalificeren voor het WK wil niet aangeven dat het doel daarmee bereikt is. Daar denkt Boussoufa hetzelfde over: “Als we onze pijlen niet richten op de tweede ronde, dan kunnen we beter thuis blijven. We gaan niet naar het WK om simpelweg deel te nemen aan het toernooi, maar om te laten zien waar we toe in staat zijn. We zullen er alles aan doen om de groepsfase te overleven”.
Marokko opent het toernooi tegen Iran. Op de vraag hoe Boussoufa over dat duel denkt, gaf de oud-speler van o.a. Lokomotiv Moskou het volgende antwoord: “Iran is geen makkelijke tegenstander. Ze sloten de kwalificatie af als eerste in de groep en hebben weinig doelpunten tegen gehad. Alle ogen zullen gericht staan op het toernooi en voornamelijk op deze poule. We moeten in staat zijn om iedere tegenstander aan te kunnen. Van de eerste tot de laatste tegenstander. Het openingsduel is cruciaal in het dicteren van het verloop van het toernooi.”
Marokko kwalificeerde zich tijdens WK1986 voor het eerst in de geschiedenis voor de tweede ronde van het WK. Boussoufa was twee jaar oud tijdens dat toernooi, maar heeft genoeg verhalen gehoord over dat toernooi: “Er zijn genoeg geweldige verhalen over het elftal uit 1986. Het was één van de beste generaties uit het Marokkaans voetbal. Ze wisten de tweede ronde te bereiken, maar verloren nipt van West-Duitsland. Ondanks dat ik mij weinig herinner van dat toernooi was het een geweldige prestatie van Marokko. Ik ken de spelers, ik heb foto’s en video’s gezien uit die periode. En ik heb eveneens enkele spelers, zoals Aziz Bouderbala, mogen ontmoeten.”
Marokko won in 1986 met 3-1 van Portugal. Volgens Boussoufa wil dat niet zeggen dat dezelfde prestatie geëvenaard kan worden: “Het is lastig te zeggen omdat Portugal momenteel de regerend Europees kampioen is en één van de beste spelers ter wereld in dat elftal speelt. Het is een goed elftal en ze hebben een goede trainer. Het zal een andere wedstrijd zijn dan destijds in Mexico. Op papier is het een sterker elftal dan het elftal van 1986, maar we zien wel wat er gebeurt. We zullen hoe dan ook klaar zijn om het tegen iedere tegenstander op te nemen”.
De laatste keer dat Marokko actief was op een WK, was in 1998. De Leeuwen van de Atlas sneuvelden in de groepsfase in een poule met Brazilië, Noorwegen en Schotland: “Ik kan mij dat toernooi nog heel goed herinneren. Ik was 13 jaar en kan nog heel goed beelden van Salaheddine Bassir en Mustapha Hadji naar voren halen. Desondanks hebben ze de tweede ronde niet weten te bereiken. Hadji is momenteel assistent-trainer en hij deelt zijn ervaringen met ons. We hebben allemaal wel beelden van dat elftal gezien”