Column: We zijn er wéér bij en dat is prima

Dalic : “De wedstrijd tegen Marokko is een sleutelwedstrijd”
zaterdag, 19 november 2022, 15:15
Marokko speelt gelijk tegen WK finalist Kroatië
woensdag, 23 november 2022, 13:10
Bekijk alles

Door Abdelbaki Chaara

Het is november en het WK Voetbal is begonnen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt het WK georganiseerd in deze periode. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het tijdens de zomer bloedheet is in het gastland Qatar. Het laatste WK in Rusland lijkt nog zo kort geleden, maar het is echt alweer meer dan vier jaar geleden. Marokko verliet het WK destijds al in de groepsfase met slechts één punt na drie wedstrijden. In die vier jaar daarna is er heel veel gebeurd.

Door corona is er een enorm gat van twee jaar ontstaan, waarbij iedereen is vergeten wat er in die periode is gebeurd. Om die reden zijn er voor de Marokkaanse voetballiefhebbers slechts een paar momenten die zijn bijgebleven. De komst en vertrek van Vahid Halilhodzic, het vertrek en (terug)komst van Hakim Ziyech, de uitbraak van een wereldwijde pandemie, Putin die buurland Oekraïne binnenvalt en Imran Louza die een waardeloze korte vrije trap neemt in de 120e minuut tijdens de kwartfinale van de Afrika Cup tegen Egypte met een 1-2 achterstand.

O, ja tussendoor kwalificeerden we ons ook voor het WK in Qatar.

Marokko neemt het in Qatar op tegen het Kroatië van Luka Modric, Kevin de Bruyne’s België en het Canada van Alphonso Davies. Hebben we een kans om de poulefase te overleven? Hoeveel punten gaan we behalen? Met welke formatie en opstelling gaan we spelen? De echte vraag die gesteld moet worden; is dat relevant om te weten?

Deelname aan het WK is voor Marokko geen vanzelfsprekendheid. En gezien het WK om de vier jaar wordt gespeeld, kunnen we beter achterover leunen en genieten van het moment. De poulefase overleven zou geweldig zijn, maar we moeten eerlijk zijn dat die kans klein is. De kans dat we wereldkampioen worden is nog veel kleiner.

Overigens is de kans nihil dat er een korte vrije trap wordt genomen in de laatste minuut als we tegen een achterstand aankijken, want Imran Louza is niet geselecteerd. Wie wel was geselecteerd, maar zeker niet mee gaat doen is Amine Harit. Hij liep tegen een zware blessure aan bij zijn club Olympique Marseille, waardoor hij het WK aan zich voorbij moet laten gaan.

Door zijn afwezigheid is het nog realistischer dat ons verblijf in Qatar van korte duur zal zijn. Over kort gesproken, Marokko heeft wel een statistiek waarmee we bovenaan staan in Qatar. Marokko heeft met Ilias Chair namelijk de kortste speler op het WK met 158 centimeter. Misschien was het toch handig geweest om Imran Louza en zijn korte vrije trappen mee te hebben voor dit WK.