“We zullen er alles aan doen om voor het eerst in 20 jaar het WK te bereiken”

Harit krijgt groen licht van FIFA
donderdag, 28 september 2017, 13:29
“Dat hij zich afgemeld heeft bij Marokko, kan een goed teken voor ons zijn”
vrijdag, 29 september 2017, 12:31
Bekijk alles

Marokko kwalificeerde zich ruim 20 jaar geleden voor het laatst voor een WK eindronde. Toen spelers als Mustapha Hadji, Youssef Chippo en Salaheddine Bassir de fans uitzwaaiden richting het WK1998 in Frankrijk. Het Marokkaans elftal is momenteel zes punten verwijderd van het WK2018 in Rusland. Samen met FIFA.com blikt Hervé Renard vooruit op de cruciale wedstrijd tegen Gabon, die op 7 oktober gespeeld zal worden.

Marokko startte de WK kwalificatie ruim een jaar geleden. Op 8 oktober 2016 speelde Marokko in Franceville gelijk tegen Gabon: “We kwamen terug uit Gabon met een goed resultaat. Thuis tegen Ivoorkust hadden we moeten winnen, maar het was een sterke tegenstander. We hadden twee goede kansen, maar we hebben deze niet af kunnen maken”, geeft Renard aan tegenover FIFA.com.

Met twee punten op zak keerde Marokko begin 2017 terug in Gabon voor de Afrika Cup. De ploeg van Hervé Renard rekende in de groepsfase af met Ivoorkust en dwong mede daardoor een plek af in de kwartfinale. Helaas sneuvelde Marokko tegen Egypte, maar het spel en de resultaten leverden hoop op met het oog op het WK.

In de eerstvolgende WK kwalificatiewedstrijd tegen Mali liet het Marokkaans elftal een visitiekaartje achter, door met 6-0 te winnen. “In de eerste wedstrijd hebben we de kansen afgemaakt, in de tweede wedstrijd niet”, voegt Renard toe. “We misten één strafschop en maakten vier 100% kansen niet af. We hebben punten laten liggen, maar onze concurrenten gelukkig ook. Ik denk dat we alsnog op de goede weg zitten”.

Marokko neemt het thuis op tegen Gabon, terwijl Ivoorkust bij Mali op bezoek moet. Bondscoach Hervé Renard ziet dat niet per se als een voordeel. “Het beste scenario is wanneer we winnen zelf van Gabon en Ivoorkust verliest in Bamako, maar we moeten niet op de zaken vooruitlopen. We moeten dezelfde prestatie als thuis tegen Mali zien te herhalen. We zullen spelen in Casablanca waar het een heksenketel zal zijn en we moeten onszelf in de beste positie zien te krijgen voordat we op 6 november afreizen naar Ivoorkust”.

“Gabon is niet het meest stabiele elftal dat er is, maar ze hebben geweldige spelers zoals Didier Ndong en Pierre-Emerick Aubameyang”, vervolgt Renard. “Gabon is erg sterk in tegenaanvallen, vooral wanneer Aubameyang speelt. Zij weten dit ook goed uit te voeren wanneer hij afwezig is, zoals laatst tegen Ivoorkust. We zullen dus niets aan toeval over moeten laten. We moeten absoluut winnen, want bij ieder ander resultaat hebben we het niet meer in eigen hand”.

Marokko moet in november afreizen naar Ivoorkust. Waar ze de laatste wedstrijd van de WK 2018 kwalificatie moeten spelen. Die wedstrijd kan beslissend zijn: “Maar we moeten Gabon eerst verslaan. Daarna moeten we ons voorbereiden voor de laatste wedstrijd. Ik hoop dat die wedstrijd ons naar Rusland 2018 zal leiden”, verteld Renard.

Ondanks dat het einde van de kwalificatie in zicht is, blijft Renard positief: “We zitten momenteel in een betere situatie dan begin september. We hadden twee zware wedstrijden tegen Mali voor de boeg en daar kwamen we goed mee weg. Het verschil tussen de nummer één en de nummer drie in de poule bedraagt twee punten. De gehele top drie kan zich nog kwalificeren voor het WK. Het elftal dat het minst weggeeft en het meest georganiseerd is zal het WK halen en ik hoop dat het Marokko is.”

“Het hele land droomt over het WK”, vervolgt Renard. “Het Marokkaanse volk gelooft ook echt in kwalificatie. De sfeer is ook veranderd in positieve zin, voornamelijk na de twee wedstrijden tegen Mali. Iedereen weet dat het niet makkelijk zal zijn, maar we zullen er alles aan doen om het land voor het eerst in 20 jaar op het WK te krijgen.”

“Ik vraag iedere Marokkaanse supporter om ons met man en macht te steunen, net zoals in de wedstrijd tegen Mali in Rabat. Ik ben ervan verzekerd dat de sfeer betere zal zijn tegen Gabon in Casablanca. We moeten onze tanden laten zien als we de wedstrijd willen winnen.”