Ziyech: “Als je succes hebt, ben je ineens een Nederlander”

Amarzagouio verlaat Sparta Nijkerk voor Botola Pro
dinsdag, 20 december 2016, 12:37
Video – Aymen Barkok scoort tegen Mainz 05 .
dinsdag, 20 december 2016, 23:16
Bekijk alles

In mei 2015 deed toenmalige bondscoach Guus Hiddink beroep op Hakim Ziyech. Een enkelblessure scheidde hem uiteindelijk van een interlandcarrière bij Oranje. Omdat de Marokkaanse aanvallende middenvelder een aantal wedstrijden genegeerd werd door de huidige bondscoach van Oranje, Danny Blind, koos Ziyech vijf maanden later uiteindelijk voor Marokko. Met het oog op de vooroordelen in Nederland, was het wellicht een prima keus van de Ajacied.

“Laatst nog. Ik kwam terug uit Marokko. Een vriend haalt me op van Schiphol, we rijden in een Mercedes van de club terug naar Dronten en ik word ingesloten door twee politieauto’s, geeft de 23-jarige Ziyech aan tegenover Voetbal International. “We reden niet te hard, alles verliep heel normaal. Ze hebben ons langs de kant van de snelweg gezet. De hele auto werd onderzocht en al mijn tassen en koffers werden leeggehaald”, baalt Ziyech.

“Hoe voel je je dan? Als een crimineel werd ik weggezet”, vervolgt de middenvelder van Ajax. “Het mooiste was: die agenten wisten dat ik Hakim Ziyech was die voor Ajax voetbalt en toch deden ze dit. Het was een vernedering. Ik ben rustig gebleven, dat is mijn winst, maar het had ook anders kunnen lopen. Want ik kan hier zó slecht tegen”, geeft Ziyech aan.

Dat iedereen in Nederland dezelfde kansen krijgt, gelooft Hakim Ziyech niet: “Ik  geloof oprecht dat niet iedereen hier dezelfde kansen krijgt. In deze tijd waarin een grote groep Marokkanen onder vuur ligt, beginnen sommigen wél met een achterstand. De Marokkaanse Nederlanders die wel zijn geslaagd, hebben de kans gekregen. Maar die moet je wel eerst krijgen, anders kun je hem niet pakken. Ik denk dat Marokkaanse jongeren tegenwoordig minder kansen krijgen”, meent Ziyech.

“En wat moet je dan doen?”, vraagt de Marokkaanse international zich af. “Als ik niet zo succesvol was, zou ik gewoon een Marokkaan van de straat zijn. Want zo wordt er naar de meeste Marokkanen gekeken in Nederland. Ik denk dat het merendeel van de Nederlanders zo denkt. Dat weet ik wel zeker. Maar als je succes  hebt, ben je ineens Nederlander. Zo werkt het natuurlijk niet”.