El Hamdaoui: "Ik denk dat wij heel ver kunnen komen als we op dezelfde manier spelen als op het WK"
In de podcast Van Abidjan naar Tetouan, keek Mounir El Hamdaoui terug op de Afrika Cup 2013, waar o.a. de huidige bondscoach Walid Regragui als assistent-trainer aanwezig was. Ook vertelt de oud-international over de verschillen tussen het huidige Marokko en het elftal uit zijn tijd.


El Hamdaoui over de Afrika Cup van 2013

“Het toernooi was in Zuid-Afrika. Een mooi land, een groot land. De kwalificatie, de reis ernaartoe ging goed. We hadden ons gekwalificeerd en we hadden een goede voorbereiding. De trainingen en trainingsstaf was ook gewoon goed. We hadden Regragui en Ben Mahmoud als assistenten. Eigenlijk begonnen we best goed, alleen we maakten de kansen eigenlijk niet af. Je weet hoe het is in een toernooi, als je begint met een overwinning, dan geeft dat natuurlijk ook vertrouwen, veel vertrouwen naar de volgende wedstrijd toe. Alleen, dat hebben we nagelaten. Eigenlijk was het super teleurstellend. Uiteindelijk moesten we de laatste wedstrijd in de groepsfase, dat was volgens mij tegen Zuid-Afrika. Die wedstrijd moesten we winnen of gelijk spelen (afhankelijk van het resultaat van de andere wedstrijd red.)…. En op het laatst scoorden zij nog, waardoor we niet door gingen naar de volgende ronde. Al met al was het uiteindelijk toch teleurstellend, want nogmaals: we hadden hele goede spelers. Alleen ik denk dat wij als groep zijnde niet echt ver waren. Althans niet zo ver als de groep nu is. En dat heeft natuurlijk ook met de trainer te maken. Ook met de samenstelling van spelers. Maar ja, dat was eigenlijk mijn ervaring toen.”


El Hamdaoui over het verschil tussen het Marokko Afrika Cup 2013 en huidige Marokko

“Het (verschil red.) is vooral ook de intensiteit. De manier van spelen... Hoe ze nu spelen en vooral ook de trainer die dat natuurlijk ook bepaalt. De manier van spelen, de intensiteit en echt als één team en niet als elf individuen. Dat was voorheen toch wel, althans in mijn tijd, het geval. Dat iedereen eigenlijk voor zichzelf speelde. Dat zag je terug op het veld. Daardoor bleven de resultaten ook uit, maar we hadden nogmaals geweldige spelers.”


El Hamdaoui over uitwedstrijden in Afrika

“Marokkaanse spelers zijn eigenlijk allemaal van nature heel technisch. Ze willen voetballen. Ze willen vaak aan de bal komen. En ze willen eigenlijk de duels vermijden. Merendeels (van de voetballers red.), je hebt er natuurlijk ook bikkelaars tussen. Maar wij houden van voetballen. Van mooi voetbal, technische hoogstandjes, een-tweetjes enzovoort. Dus eigenlijk hoe Spanje ook speelt. En hoe Brazilië eigenlijk ook speelt. En dan zie je toch, als je naar Afrikaanse landen gaat, waar velden een stuk minder kunnen zijn en de atmosfeer heel anders is, en vooral de manier van spelen van Afrikaanse landen, heel fysiek. Dat ligt ons toch veel minder. Alhoewel ik wel moet zeggen dat ook de laatste jaren en ook de jaren voor mij, hebben ze het natuurlijk ook heel goed gedaan tegen Afrikaanse landen. Dus het is ook gewoon de samenstelling van spelers. Dat heeft er ook mee te maken. Maar ook een hele andere manier van spelen, dus je moet echt een knop omzetten. Je moet ook echt gaan bikkelen. Vooral in het begin bikkelen en eigenlijk wat Marokko het afgelopen wk ook heeft gedaan. Ze hebben heel compact gepeeld, linies op elkaar, gestreden voor elke meter. En in balbezit, ja dan hebben we als Marokkanen genoeg kwaliteit, gogme en creativiteit om eruit te komen en om mooi voetbal te laten zien.”


Verwachtingen El Hamdaoui Afrika Cup 2023

“In de eerste plaats: heel veel goede spelers bij Marokko natuurlijk. Kwaliteit. De samenstelling, de trainer. De technische staf in samenwerking met het publiek. Wij hebben natuurlijk als Marokkaans elftal zijnde een fantastisch publiek dat altijd achter de ploeg staat. Dat publiek gaat ook helpen. Ik denk dat wij heel ver kunnen komen. Vooral als wij op dezelfde manier gaan spelen als hoe wij op het wk ook hebben gedaan. En vooral de intensiteit en voor elke meter willen vechten.”
Nieuwer Ouder